Να δικαστούν για Κακούργημα οι έξι του ΤΑΙΠΕΔ ζητα ο εισαγγελέας

Για την υπόθεση των 28 ακινήτων εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών

Να παραπέμψει σε δίκη τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της «μη επωφελούς αξιοποίησης» 28 ακινήτων του Δημοσίου προτείνει ο εισαγγελέας στο Συμβούλιο Εφετών. Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2013-2014 και αφορά έξι κατηγορούμενους.

Ο εισαγγελέας Εφετών Ανδρέας Καραφλός, που παρέλαβε για δεύτερη φορά προς γνωμοδότηση τη δικογραφία για την υπόθεση, κρίνει ότι πρέπει να δικαστούν για κακουργηματική απιστία.

Για την υπόθεση των 28 ακινήτων εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, μετά από παραπεμπτική πρόταση του κ. Καραφλού, το οποίο αποφάνθηκε ότι οι έξι κατηγορούμενοι του Ταμείου πρέπει να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Κατά του βουλεύματος όμως ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Έτσι η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Εφετών η οποία όρισε τον κ. Καραφλό να υποβάλει εκ νέου πρόταση ώστε να κριθεί ξανά η υπόθεση.

Μεταξύ των προσώπων που είναι αντιμέτωπα με την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, της επίμαχης περιόδου, με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας. Η δίωξη σε βάρος τους αλλά και η παραπομπή τους σε δίκη με το αναιρεθέν βούλευμα, έχει προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες αλλά και στις χώρες καταγωγής τους Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία. Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, ο Ιταλός και ο Ισπανός, έχουν διατελέσει επικεφαλής των Κτηματικών Υπηρεσιών των χωρών τους, ενώ ο Σλοβάκος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας.

Το ζήτημα αφορά στην σκανδαλώδη υπόθεση των 28 ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα το Δημόσιο ζημιώθηκε με 575 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα πωλήθηκαν και στη συνέχεια επαναμισθώθηκαν από το Δημόσιο. Από τη στιγμή που με βάση το καταστατικό του Ταμείου δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη για τα μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, οι «ευθύνες» έπεσαν πάνω στους έξι τότε εμπειρογνώμονες. |


Αρέσει σε %d bloggers: