O Ιμπραήμ Τουράγια ο αγωνιστής της Ελευθερίας με το «καροτσάκι», πέρασε στην αθανασία.

Όλοι οι αγώνες δεν μπορούν παρά να έχουν και τους νεκρούς ήρωες τους. Αυτός είναι ο στυγνός και απαράβατος κανόνας της ανθρώπινης ιστορίας. Δυστυχώς.

Και ο απελευθερωτικός αγώνας των Παλαιστινίων ενάντια στο ισραηλινό Απαρτχάιντ, μετράει ήδη χιλιάδες τέτοιους.

Ο Ιμπραήμ Αμπού Τουραγιά σε ηλικία 21 ετών, έχασε και τα δύο πόδια του κατά την διάρκεια επιδρομής της ισραηλινής αεροπορίας στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας το 2008. Ο αδελφός του εκείνη την εποχή, είχε δηλώσει σε γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων: «Είχε τραυματιστεί από τα πυρά ενός ισραηλινού ελικοπτέρου (…) αφού κατέβασε μια ισραηλινή σημαία και ύψωσε στη θέση της μια

παλαιστινιακή σημαία, σε ένα σημείο πάνω στα σύνορα»

Έκτοτε, καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και χωρίς κάτω άκρα, δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να αγωνίζεται για τα δίκαια του λαού του. Σπρώχνοντας το καροτσάκι του, πρωτοστάτησε σχεδόν σε όλες τις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στα αιματοβαμμένα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Με την Παλαιστινιακή σημαία στο ένα χέρι και με το σήμα την νίκης στα δάχτυλα του άλλου, αποδείκνυε για χρόνια πως όταν η ψυχή αποζητά μανιασμένα την λευτεριά, το σώμα δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει. Η αναπηρία στην οποία τον καταδίκασαν οι σφαίρες των εισβολέων, έμοιαζε λίγη για να κάμψει τον ασίγαστο πόθο του για την ανεξαρτησία του λαού του.

Ο Ιμπραήμ κορόιδευε τον θάνατο μέσα στα μούτρα του, για εννιά ολόκληρα χρόνια.

Μέχρι την Τετάρτη.

Κατά την διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, ο Ιμπραήμ δέχεται μία σφαίρα στο κεφάλι (σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Γάζας) και πέφτει νεκρός στο χώμα που τον γέννησε και που εν τέλει έδωσε την ζωή του ολόκληρη για να το δει να αναπνέει ελεύθερο.

Ήταν μόλις 29 ετών.

Σε μία μακρινή γωνιά του σύμπαντος, σε ένα απομακρυσμένο πάνθεον, όλοι οι ήρωες φόρεσαν τα καλά τους και άνοιξαν τις πόρτες για να τον υποδεχτούν. Κι ο Ιμπραήμ χαμογελαστός, με τα 29 χρόνια αγώνα να βαραίνουν τις πλάτες του, έσπρωξε το αμαξίδιο του για να βρει θέση που του αξίζει, ανάμεσα τους.

Το θρυλικό «καροτσάκι» της Γάζας, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες ανάμεσα στους Παλαιστίνιους αγωνιστές της περιοχής, δεν θα βρεθεί στην επόμενη κινητοποίηση των συμπατριωτών του.
Οι κάτοικοι της περιοχής, τον τύλιξαν με την παλαιστινιακή σημαία που τόσο λάτρεψε και τον παρέδωσαν στην αθανασία.

Ένας ακόμα αγωνιστής της Δημοκρατίας και την Ελευθερίας, έδωσε την ζωή του.

Το εκτυφλωτικό φως που εκλύθηκε από την θυσία του, ας λάμψει τον δρόμο του αγώνα όλων των Παλαιστινίων και ας διαρκέσει μέχρι την τελική τους λευτεριά.

Οι Ισραηλινές αρχές έκριναν το γεγονός της δολοφονίας του από τις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής, ως ανάξιο σχολιασμού.

πηγή


Αρέσει σε %d bloggers: