Νέα φοροεπιδρομή σχεδιάζει η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση Τσιπρα

Σε  βρόγχο  εξελίσσεται ο ΕΝΦΙΑ του 2018 για τους  πολίτες.

 Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2018,  οδηγεί την κυβέρνηση να ξαναγράψει τον ΕΝΦΙΑ καθώς έχει δεσμευθεί στους δανειστές να εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν  θα οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές περιοχές και στη μείωση των τιμών στις ακριβές περιοχές.

Για παράδειγμα, αναμένεται να αυξηθεί η τιμή της εφορίας σε περιοχές, όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, από τα περίπου 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ανέρχεται η σημερινή τιμή ζώνης, στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που είναι το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος.

Το αντίθετο αναμένεται να συμβεί στις ακριβές περιοχές. Ακόμη  και αν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ παραμείνουν ως έχουν, τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε φθηνές περιοχές θα δουν αύξηση στον φόρο ως και 30%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση ξανά θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία ποντάροντας ότι με τα κέρδη από αυτή την φοροεπιδρομη θα μοιράσει ξανά κοινωνικό μέρισμα την επόμενη χρονιά.


Αρέσει σε %d bloggers: