Βέτο ΗΠΑ στο ΣΑ για το θέμα της Ιερουσαλήμ – Έντονες αντιδράσεις Παλαιστινίων

Βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, άσκησαν οι ΗΠΑ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Την ψηφοφορία είχε ζητήσει η Αίγυπτος.

«Αυτό που σημειώθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή. Δεν θα ξεχαστεί», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι μετά την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο ΣΑ μετά από περισσότερα από έξι χρόνια.

«Δεν το πράξαμε με ευχαρίστηση, αλλά το κάναμε χωρίς δισταγμό», τόνισε. «Το γεγονός ότι το βέτο αυτό ασκήθηκε προς υπεράσπιση της αμερικανικής κυριαρχίας και του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, δεν αποτελεί ντροπή για μας. Θα πρέπει να αποτελεί ντροπή για τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ», υποστήριξε.

«Οι ΗΠΑ έχουν ένα κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίσουν που και πότε θα εγκαθιστούμε μια πρεσβεία», τόνισε η Αμερικανίδα πρέσβειρα. «Έχω την υποψία ότι πολύ λίγα κράτη μέλη θα καλωσορίσουν τις ανακοινώσεις του ΣΑ αναφορικά με τις κυρίαρχες αποφάσεις τους».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ για το βέτο.

«Σας ευχαριστούμε πρέσβειρα Χέιλι», ανήρτησε στο twitter ο Νετανιάχου. «Ανάψατε τη φλόγα της αλήθειας, διαλύσατε το σκοτάδι (…). Η αλήθεια θριάμβευσε απέναντι στο ψέμα. Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ, σας ευχαριστούμε Νίκι Χέιλι», τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η παλαιστινιακή προεδρία την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ.

«Η κατακριτέα και απαράδεκτη άσκηση βέτο των ΗΠΑ απειλεί τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας της απουσίας σεβασμού που καταδεικνύει», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλικί ανακοίνωσε μάλιστα ότι προγραμματίζει να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών «εντός των επόμενων 48ωρών».

Σε δηλώσεις που είχε κάνει ενώπιον υψηλόβαθμων Παλαιστινίων αξιωματούχων στη Ραμάλα, προτού οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ, ο Μαχμούτ Αμπάς είπε ότι θα έπρεπε να ήταν κάποιος «τρελός» για να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο του μεσολαβητή με στόχο την επίτευξη της ειρήνης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και υποσχέθηκε να ξεκινήσει εκ νέου τις προσπάθειες για την πλήρη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.

Η τουρκική κυβέρνηση είναι σοκαρισμένη από το βέτο που άσκησε η Ουάσιγκτον, επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει «χάσει την αντικειμενικότητά» της και είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανίζεται «αναποτελεσματικό» μπροστά από μια τέτοια ενέργεια.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από πηγές της τουρκικής προεδρίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι συμφωνήθηκε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει «έντονες προσπάθειες» προκειμένου να επιλυθεί το θέμα με την Ιερουσαλήμ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι οποιαδήποτε νέα εστία έντασης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή πρέπει να αποφευχθεί, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωνε ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες που εμφανίζονται να έχουν μεταβάλλει τον χαρακτήρα, το στάτους ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, είναι άκυρες και πρέπει να ανακληθούν σε συμφωνία με συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το σχέδιο επίσης ζητούσε από όλες τις χώρες να μην εγκαταστήσουν διπλωματικές αποστολές στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αρέσει σε %d bloggers: