Αντί για έξοδο από το Μνημονιο ο Στουρνάρας προτείνει Προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL)και προκαλεί εγκεφαλικά

Ψαλιδίζει τα όνειρα της κυβέρνησης ο Στουρνάρας ο οποίος με τις ευλογίες του Νταγκι προτείνει αντι για «έξοδο» από το τρίτο μνημόνιο μια νέα προληπτικής γραμμής στήριξης (ECCL). Η πρόταση έρχεται με το πιο απόλυτο και επίσημο τρόπο με την κατάθεση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική 2017 της ΤτΕ και δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε ότι έξοδος από το μνημόνιο στη βάση προληπτικής γραμμής στήριξης (ECCL), την εισηγείται ο Γ. Στουρνάρας, σημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα εισφέρει ένα ικανό ποσό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή προς την Ελλάδα, προκειμένου η τελευταία να συγκρατεί, εκτός προγράμματος, τα επιτόκια δανεισμού της, σε περίπτωση που αυτά εκτινάσσονται για έκτακτους και συγκυριακούς λόγους εκτός ορισμένων ορίων και γίνονται ασύμφορα.

Φυσικά αυτή η «βοήθεια» του ESM είναι για άγνωστο χρονικό διάστημα δεν θα γίνεται χωρίς όρους, αλλά στη βάση ουσιαστικού ελέγχου της οικονομικής πορείας της χώρας αλλά και ενός είδους προγράμματος, MoU πιο ελαστικού αλλά παρεμφερούς με το μνημονιακό πρόγραμμα.

Το βασικό επιχείρημα Στουρνάρα για την ως άνω πιστοληπτική γραμμή είναι υποτιθέμενη «διασφάλιση» της χώρας και η «αξιοπιστία» της προς τις αγορές, ώστε οι τράπεζες κατά κύριο λόγο να εξασφαλίζουν σταθερά και σχετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Βάση του σχεδίου θα δανείζονται αυτές και να δανείζουν την Ελλάδα ακριβότερα από κάθε άλλο μέλος του Ευρω υποχρεώνοντας την χώρα μας εκ νεου .

Στο όλο θέμα είχαμε νωρίτερα σήμερα παρεμβαση Πολάκη

ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μέσω ανάρτησής στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook

Ο κ. Πολάκης χαρακτηρίζει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αποτυχημένο και τον καλεί να παραιτηθεί από τη θέση του.

Η κυβέρνηση επιθυμει την «καθαρή», τάχα, έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, προσβλέποντας στην «πλήρη», υποτίθεται, έξοδο από τα μνημόνια, η οποία και αυτή φυσικά δεν θα είναι πλήρης, αφού συνδέεται με δεσμεύσεις μέτρων για τα επόμενα χρόνια, πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060, επιτροπεία μέχρι εξοφλήσεως του 75% του μνημονιακού χρέους και υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας μέχρι το τέλος του αιώνα!

Πέραν αυτών, η επιλογή της κυβέρνησης είναι, επίσης, μάλλον μη εφικτή, αφού θα συνοδεύεται με υψηλά και ιδιαίτερα ασύμφορα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές για το δημόσιο και τις τράπεζες.

Λύση η απεμπλοκή από κάθε μορφής μνημονιακή δέσμευση και επιτροπεία και η μετατροπή μας σε κανονική χωρα.

Η θετική απάντηση για το μέλλον της χώρας δεν είναι ούτε η προληπτική πιστωτική γραμμή που προκρίνει ο Στουρνάρας και ο Draghi ούτε η μάλλον ανέφικτη, δήθεν, «καθαρή» έξοδος που προκρίνει παρά το κόστος της η κυβέρνηση, η οποία, όπως είπαμε, δεν είναι και διόλου καθαρή.

Η θετική απάντηση  είναι η έξοδος από το ευρώ ωστε να  ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα.


Αρέσει σε %d bloggers: