Νίκη των αυτονομιστών στην Καταλονία – Εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία

Περιφερειακές εκλογές

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων συγκεντρώνουν 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου – Στο 83,82% το ποσοστό συμμετοχής – Χαιρέτισε τη νίκη των αυτονομιστών ο Πουτζδεμόν – ΕΕ: «Δεν αλλάζουμε θέση για το ζήτημα της Καταλονίας»

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα αρχικά επίσημα αποτελέσματα που βασίζονται στο 80% των καταμετρημένων ψήφων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, τα αποσχιστικά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν περίπου 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφθεί ποσοστό 74,95%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Νωρίτερα και το exit poll που δημοσίευσε η εφημερίδα La Vanguardia έδειχνε ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας θα εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές.

Βάσει του exit poll, οι CIUDADANOS που υποστηρίζουν την ενότητα με την Ισπανία και το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, οι ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA εμφανίζονται να συγκεντρώνουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών στο νέο κοινοβούλιο με τους CIUDADANOS να έχουν μικρό προβάδισμα (34-37 και 34-36 αντίστοιχα).

Ωστόσο τα κόμματα υπέρ της αυτονομίας αναμένεται να εξασφαλίζουν 67-71 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το exit poll.

Ο εξόριστος καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν χαιρέτισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες τη νίκη της αυτονομιστικής παράταξης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα αποτέλεσμα που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει».

Ο συντηρητικός ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «έχασε στο δημοψήφισμα που ήθελε ο ίδιος και το γεγονός ότι η αυτονομιστική παράταξη διατηρεί την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αποτελεί ράπισμα για αυτόν», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο Πουτζδεμόν μπροστά σε λιγοστούς ακτιβιστές της αυτονομιστικής δεξιάς της Καταλονίας, της οποίας ηγείται, καθώς και φλαμανδούς εθνικιστές που του εκφράζουν την υποστήριξή τους, σε μια αίθουσα στο κέντρο των Βρυξελλών.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε πως «δεν θα αλλάξει» θέση για το ζήτημα της Καταλονίας μετά τον θρίαμβο των αυτονομιστών, τόνισε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η θέση μας για το ζήτημα της Καταλονίας είναι καλώς εγνωσμένη κι επαναλαμβάνεται τακτικά και σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα αλλάξει. Σε ό,τι αφορά την τοπική εκλογική διαδικασία, δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε», τόνισε στο AFP ο εκπρόσωπος αυτός της Κομισιόν, ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.


Αρέσει σε %d bloggers: