Λαγκάρντ: «Ίσως η επόμενη κρίση είναι πιο κοντά απ’ όσο πιστεύουμε»

«Ίσως η επόμενη κρίση είναι πιο κοντά απ’ όσο πιστεύουμε» σημείωσε ο Διευθυντής Ερευνών του ΔΝΤ στο Νταβός, παγώνοντας τα χαμόγελα όσων έμειναν στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του Ταμείου, που βάζει πιο ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης διεθνώς, για φέτος και το 2019.

Η Κριστίν Λαγκάρντ πήγε, μάλιστα, τη συζήτηση ακόμα πιο πέρα, καθώς «φωτογράφισε» την έλλειψη μεταρρυθμίσεων, ως τον παράγοντα που μπορεί να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάκαμψης. «Η στιγμή που πρέπει να επιδιορθώσεις τη σκεπή είναι όταν έχει λιακάδα», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας τις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν την καλή συγκυρία, προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα κρίση.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα τη χρονιά μπροστά μας», σημείωσε η Κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας αφενός ότι η μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων έχει προκαλέσει ευπάθειες στο τραπεζικό σύστημα αφετέρου ότι καταγράφεται μια ανησυχητική αύξηση του Χρέους σε πολλές χώρες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, υπάρχουν τρεις προκλήσεις για τις κυβερνήσεις: 1) να προχωρήσουν τώρα στις δύσκολες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, που ενδεχομένως να μπορέσουν να γίνουν ποτέ, με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, τη μείωση του Χρέους και την επένδυση σε υποδομές και αποτελεσματικές κοινωνικές δαπάνες 2) η ανάπτυξη πρέπει να είναι συνολική και πρέπει να δοθεί έμφαση σε κάποια πεδία μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση για όσους χάνουν τη δουλειά τους λόγω αυτοματοποίησης, οι νέες ευκαιρίες στους νέους, η απασχόληση στις γυναίκες 3) απαιτείται διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση του διασυνοριακού εμπορίου, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πληρ:  iefimerida.gr


Αρέσει σε %d bloggers: