Κάνει πίσω ο Ντραγκι στους σκληρούς κανόνες για τα κόκκινα δάνεια στις άλλες χώρες!

Η ΕΚΤ επιβάλει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στους Έλληνες ενώ  πάει πίσω τους νέους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια μπροστά στις αντιδρασεις  των άλλων κρατών!

Ειδικότερα οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από πολλές χώρες – κυρίως από την Ιταλία – αλλά και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, αναγκάζουν την ΕΚΤ να μεταθέσει χρονικά την δημοσιοποίηση και την εφαρμογή των νέων  αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Στελέχη της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης λένε ότι είναι «η τελευταία υποχώρηση» που γίνεται και ο λόγος που γινεται ειναι για   να διευκολυνθούν οι τράπεζες και να μην επιβαρύνουν στην τρέχουσα χρήση με πρόσθετες μεγάλες προβλέψεις επισφαλειών.

Πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι η μείωση των συσσωρευμένων κόκκινων που εμφανίζονται στους

ισολογισμούς των τραπεζών της ευρωζώνης και  ανέρχονται σε 759 δισεκ. ευρώ.

Ο μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας SSM σκόπευε να ανακοινώσει τον Μάρτιο ένα πρώτο σχέδιο νέων  αυστηρότερων κανόνων για τα  κόκκινα δάνεια τα οποία δεν καλύπτονται επαρκώς με προβλέψεις και διασφαλίσεις. Μέτρα τα οποία  εκτιμάται ότι θα πιέσουν ασφυκτικά τις τράπεζες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.

Ευρωβουλευτές  των χώρων αυτόν έχουν εκφράσει την άποψη ότι η πίεση προς τις  τράπεζες  για τα κόκκινα δάνειά, θα οδηγήσει σε περιορισμό των χορηγήσεων, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες χωρών που εμφανίζουν ήδη χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Καθώς ο Μάριο Ντράγκι και οι επιτελείς στην ΕΚΤ θέλουν να αποφύγουν αντιπαραθέσεις  ο SSM αναγκάζεται να ανακρούσει πρύμναν: Τ

ο σχέδιο που θα παρουσιάσει τον Μάρτιο θα είναι μάλλον μία απλή καταγραφή απόψεων-προτάσεων. Πάνω σ αυτές θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και οι νέοι κανόνες μπορεί να αποφασισθούν τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα  αυξάνεται η πίεση  για  ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σε απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι  προς τον  Νίκο Χουντή της Λαϊκής ενότητας θα πει ότι:

Η μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται από τα αν σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων.

στην συνεχεία και κεντρικός τραπεζίτης δίνει τα εύσημα στις ελληνικές αρχές για την εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ζητώντας παράλληλα «περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας «με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

 Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα ο ανάλγητος  Πρόεδρος της ΕΚΤ  υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη στην κατεύθυνση της «ταχείας διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».

Αναφέρει συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι:

«Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του νόμου Ν.3869/2010 περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (σ,σ.: Νόμος Κατσέλη) έχει προκαλέσει σημαντικές ανεπάρκειες στην πράξη.

Αυτό αντιβαίνει στον στόχο της ταχείας διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, για παράδειγμα, με τη μη επαρκή αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών από την υποβολή αίτησης υπαγωγής τους σε προστασία ή με τον προγραμματισμό ακροαματικών διαδικασιών στο απώτερο μέλλον εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που έχουν κατακλύσει το ελληνικό δικαστικό σύστημα.

Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν επομένως τη δέσμευση να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανεπάρκειες στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας»


1 ping

  1. […] περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η απάντηση Ντράγκι στον ευρωβουλευτή Νίκο …, αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και μάλιστα χωρίς […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: