Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Κατά συνείδηση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια για τους ιερείς

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το Σκοπιανό, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ιεράρχες εμμένουν στη θέση για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρει ότι όσον αφορά στα συλλαλητήρια, οι ιερείς και τα μέλη της εκκλησίας είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά συνείδηση, στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.

«Στο πλαίσιο της ελεύθερης εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών

να πράττουν κατά συνείδηση με σύνεση και υπευθυνότητα» τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων;»

Μερικές μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τις διαπραγματεύσεις και διερωτήθηκε εάν μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα της πΓΔΜ.

«Μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων; Το οποίο μιλάει για αλύτρωτους ανθρώπους, μιλάει για πόλεις, μιλάει για πολλά πράγματα. Επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η προηγούμενη Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε ότι έχει αποφασίσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή των παραγώγων του στην ονομασία της χώρας.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει ότι αυτές τις ώρες η χώρα δεν χρειάζεται «συλλαλητήρια και φωνές» αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».


Αρέσει σε %d bloggers: