Τζογαδόρικη κρίνεται η έξοδος στις αγορές ορατό ενδεχόμενο το νέο μνημόνιο!

Στα ύψη η απόδοση του νέου 7ετούς.

 Η χώρα παραμένει τρομακτικά  υπερχρεωμένη ενώ οι εμμονές της κυβέρνησης  για καθαρή έξοδο οδηγούν σε πάρτι των τζογαδόρων στα ομόλογα.

Οι συνέπειες από την κακή, όπως αποδεικνύεται, τιμολόγηση του νέου 7ετούς, που «φόρτωσε» ζημίες  τα funds που μπήκαν στην έκδοση  είναι αρκετά σοβαρές.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή διακύμανση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, που παραπέμπει σε τρενάκι του τρόμου: στην έναρξη των συναλλαγών, εκτινάχθηκε κοντά στο 4,5%, στη συνέχεια «βούτηξε» ως το 4,169%, και ακολούθως εκτινάχθηκε πάλι ως το 4,464%, για να κλείσει στο 4,444%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό εναντι κάθε άλλης χώρας στο ευρώ και καθαρά αρνητικό αν συνεκτιμήσει κανείς ότι μόλις στις αρχές του μήνα είχε υποχωρήσει κάτω από το 3,7%.

Εν τω μεταξύ, το νέο 7ετές ομόλογο έκαψε τα χέρια όσων το αγόρασαν, καθώς η απόδοσή του  δεν ξεπερνά το 4,1%, ενώ διατέθηκε με υποτιθεμένη  απόδοση 4,5%. Η τιμή του σήμερα ήταν  στο 96,5, δηλαδή σχεδόν 3% χαμηλότερα από την αρχική τιμή διάθεσης στους επενδυτές.

Όλα αυτά  δημιουργούν έντονο προβληματισμό ενόψει της επόμενης προσπάθειας του Δημοσίου να αντλήσει ένα ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ με μια νέα έκδοση κρατικών τίτλων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη νέα έξοδο τον Μάρτιο, μετά τις ιταλικές εκλογές, αλλά ως τότε θα πρέπει να περιορισθεί η μεταβλητότητα και να πέσουν τα επιτοκια γιατί η εκδοσή κινδυνεύει  με αποτυχία.

Αυτό θα σημαίνει νέο μνημόνιο  στο οποίο θα περιγράφονται μέτρα λιτοτητας άλλα και μια προληπτική γραμμής  χρηματοδότησης της χώρας  για όσο διάστημα τα επιτοκια στις αγορές θα είναι απαγορευτικά.


1 Σχόλιο

    • Δημήτρης on 17 Φεβρουαρίου 2018 at 08:51

    Ερασιτεχνικό κείμενο από κάποιον ανήξερο. Ίσως κάποιο τσιράκι χρηματιστηριακής;

    Η έκδοση του ομολόγου έγινε εν μέσω προσωρινής παγκόσμιας αστάθειας, την ώρα που όλα τα ομόλογα παρουσίασαν απότομη άνοδο. Παρολα αυτα η ζήτηση για μια ακόμα φορά υπερκαλυφθηκε από την προσφορά. Το προγραμμα προς την έξοδο από τα μνημόνια συνεχίζεται ακριβώς όπως έχει εξαγγελθεί με υποδειγματική ακρίβεια.
    Κοράκια, μη γλύφεστε.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: