Ερασιτεχνικά πήγε η Ελλάδα στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής που συζητούν το μέλλον της ΕΕ

Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής  έλαβε χώρα  στο οποίο -μεταξύ άλλων- συζητήθηκε η  κορυφαία διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο σχεδιασμός για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020

Η Ελλάδα εμφανίστηκε  όπως πάντα χωρίς καμιά προεργασία ή κάποιον εσωτερικό διάλογο στην χώρα μας  για τα  δυο αυτά πολύ σοβαρά αυτά θέματα.

Παρόλα αυτά μέσω του πρωθυπουργού εξέφρασε θέσεις στο άτυπο αυτό συμβούλιο. Θέσεις που ήδη δεσμεύουν την χώρα και τους  Έλληνες.

Θέσεις που δεν έχουν συζητηθεί.
Θέσεις που ίσως η @ΕΕathina δεν θέλει να συζητάμε!
Θέσεις που δεν έχει επεξεργαστεί η ελληνική κοινή γνώμη, δεν έχουν τριφτεί στον δημόσιο διάλογομ στην βουλή ή σε κάποιο συμβούλιο
Κοντολογίς κατεβήκαμε ερασιτεχνικά

Ως αποτέλεσμα θα παρθούν αποφάσεις οι οποίες μας αφορουν καίρια και θα εφαρμοστούν σε βάρος μας. Αποφάσεις για θέματα που ούτε καν γνωρίζουμε ότι συζητούνται.

Τι προτείναμε

Πρότεινε  λοιπόν για την εκλογή  του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια άποψη που δεν έχει  συζητηθεί ποτέ στην Ελλάδα θεσμικά. Βάση αυτής Το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου ​θα​ επιλέγει, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τους τρεις πρώτους. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να​ επιλέγει έναν από αυτούς και να​ ζητά την έγκριση της επιλογής του από το Ευρωπαικο Κοινοβουλίου.

Αυτή η θεση δεν συζητήθηκε πότε! Ούτε το σχετικό θέμα αναφέρθηκε

Όσον άφορα τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ο πρωθυπουργός  μιλώντας για για λογαριασμό της  χώρας έκανε  μια προεκλογική ομιλία σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ίδιος στην συνέντευξη τύπου.

Είπε λοιπόν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ΕΕ, κοινωνική συνοχή με προϋπολογισμό που συνεχώς συρρικνώνεται. Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι εργαλείο αναδιανομής.

Συνέχισε λέγοντας Η αποχώρηση της Βρετανίας βεβαίως σημαίνει ότι υπάρχει μείωση των κονδυλίων στον προϋπολογισμό. Θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε μία σειρά από νέες προκλήσεις που πρέπει να χρηματοδοτήσουμε, όπως ο κοινωνικός πυλώνας δικαιωμάτων, η προσφυγική κρίση, η έρευνα, η ανάπτυξη, η ενιαία ψηφιακή αγορά, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, μας οδηγούν στο συμπέρασμα είτε ότι πρέπει να αυξήσουμε το προϋπολογισμό, είτε να υπογράψουμε τη συρρίκνωση του κοινωνικού χαρακτήρα.

Εμείς αντιτιθέμενα σε αυτό.

Η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί κόστος. Είναι πλεονέκτημα, καθώς μεταφράζεται σε ανταγωνιστικότητα».

«Η λύση δεν είναι στους φόρους, αλλά να βρούμε νέους πόρους, μέσα από τη φορολόγηση του πλούτου και όχι από τους φορολογούμενους. Τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, ευρωπαϊκούς φόρους σε δραστηριότητες, χωρίς να φορολογούμε επιπλέον τους Ευρωπαίους πολίτες.  Με πολλούς υπήρξαν συγκλίσεις, αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί και είναι κρίσιμη. Θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές κατέληξε

Δεν ξέρουμε αν οι άλλοι  πρωθυπουργοί μοίραζαν δισεκατομμύρια  από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και αν είχαν σχέδιο για τις χώρες τους για μετά το 2020  άλλα μάλλον θα  το μάθουμε σύντομα.


Αρέσει σε %d bloggers: