30ήμερη εκεχειρία στη Συρία. Ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε απόφαση που ζητά 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία για να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η μεταφορά ασθενών από τις ζώνες των συγκρούσεων με την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού, έπειτα από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.

Η ψηφοφορία διεξήχθη τη στιγμή που συριακά μαχητικά αεροσκάφη συνέχιζαν για έβδομη συνεχή ημέρα τον υπό τον έλεγχο των ανταρτών θύλακα της ανατολικής Γούτα, στις παρυφές της Δαμασκού.

Το Κουβέιτ και η Σουηδία, τροποποίησαν το ψήφισμα αργά την Παρασκευή σε μια απόπειρα τελευταίας στιγμής προκειμένου να λάβουν ρωσική υποστήριξη, αίροντας την απαίτηση να τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία σε 72 ώρες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία χωρίς την ύπαρξη «συγκεκριμένων συμφωνιών» μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.

Ο Σουηδός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Ολοφ Σκουγκ, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία πως το ψήφισμα θα μπορούσε να εξαλείψει τη βία και να σώσει ζωές.

πληρ: ifemiredia

Αρέσει σε %d bloggers: