ΟΟΣΑ: Μειώθηκε κατά τέσσερις μήνες το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης

Δυσάρεστα είναι τα νέα από το μέτωπο του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων κατά την δεκαετή πλέον κρίση.

Το 2015 λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας μέχρι θα μειωθεί κατά 20,4% μέχρι το 2050. Η μείωση του προσδόκιμου ζωής οφείλεται στη μείωση των δαπανών για την υγεία την

περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι δημογραφικές αλλαγές επηρεάζουν άμεσα το δείκτη εξάρτησης του πληθυσμού, με τον μισό πληθυσμό στην Ελλάδα να συντηρείται από τον υπόλοιπο και την αναλογία αυτή να εμφανίζει αυξητικές τάσεις, προμηνύοντας επιδείνωση και εντονότερες πιέσεις στα ασφαλιστικά συστήματα.

Το 2017, η Ελλάδα με δείκτη εξάρτησης στο 53%, δηλαδή για κάθε 2 άτομα ενεργού πληθυσμού αντιστοιχεί 1 άτομο ανενεργού πληθυσμού, ήταν κοντά στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ 28 (54%) και χαμηλότερα από το μέσο όρο των χωρών του Νότου (55%).

Με βάση εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να υπάρξει για τη χώρα μας σημαντική επιδείνωση του δείκτη εξάρτησης ως το 2050, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 91%, για τις χώρες του Νότου στο 93%, ενώ στην ΕΕ27 αναμένεται επιδείνωση του δείκτη, σαφώς όμως πιο περιορισμένης έντασης (79%).


Αρέσει σε %d bloggers: