Δασμούς βάζει ο Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο. Αναμένεται απάντηση απο ΕΕ

Γιούνκερ: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια – Καναδάς: Απαράδεκτο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον, μεταξύ αυτών της Κίνας και της ΕΕ.

«Θα το ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα» διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου.

«Και θα εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο ίδιος. Ο Τραμπ μίλησε για τελωνειακούς δασμούς ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες χώρες θα αφορούν.

«Καταστρέφουν τις επιχειρήσεις μας»

«Πρέπει ν’ ανοικοδομήσετε τις βιομηχανίες σας» επισήμανε, απευθυνόμενος στους βιομηχάνους και πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές με χαμηλή φορολογία στις ΗΠΑ «καταστρέφουν τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας μας».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ ο Λιου Χε, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κίνας, βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Επρόκειτο να συναντηθεί με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, όχι όμως με τον Τραμπ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανοί αξιωματούχοι.

Γιούνκερ: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια

Η Ευρωπαϊκή Eνωση «θα αντιδράσει με σθένος και αναλογικά για να προασπιστεί τα συμφέροντά (της)» διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη» για αυτήν την απόφαση των ΗΠΑ, «που φαίνεται πως αποτελεί μια κατάφωρη παρέμβαση για την προστασία της αμερικανικής εγχώριας βιομηχανίας και δεν βασίζεται σε καμία δικαιολογία περί εθνικής ασφάλειας» επισήμανε ο Γιούνκερ σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει «εντός των επόμενων ημερών μια πρόταση αντίμετρων σε βάρος των ΗΠΑ, που θα είναι συμβατά με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να επανεξισορροπήσουμε την κατάσταση».

«Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα ενώ η βιομηχανία μας πλήττεται από άδικα μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ΕΕ…» τονίζει ο Γιούνκερ.

Νωρίτερα η γερμανική Ένωση Χαλυβουργιών ανέφερε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν τελωνειακά εμπόδια για να προστατευτούν από τις εισαγωγές χάλυβα από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μέτρο παραβιάζει ξεκάθαρα τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χανς Γιούργκεν Κέρκχοφ.

«Τώρα η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα εναντίον αυτού χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρέχει».

Καναδάς: Απαράδεκτος κάθε τελωνειακός δασμός από τις ΗΠΑ

Κάθε πιθανός τελωνειακός δασμός που θα επιβαλλόταν από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του Καναδά θα ήταν «απαράδεκτος», προειδοποίησε την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάνιε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες χώρες θα αφορά το μέτρο.

Ο Καναδάς είναι ο πρώτος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχονται σε ποσοστό 16% από τον Καναδά, 13% από τη Βραζιλία και 10% από τη Νότια Κορέα.

«Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση»

Σύμφωνα με την επιθεώρηση All Aluminum Insider, το 54% των εισαγωγών αλουμινίου στις ΗΠΑ προέρχεται από τον Καναδά.

«Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση» διαβεβαίωσε ο καναδός υπουργός.

«Κάθε δασμός ή ποσόστωση που θα επιβαλλόταν στην καναδική βιομηχανία μας χάλυβα και αλουμινίου θα ήταν απαράδεκτη» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο καναδικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε τελωνειακούς δασμούς ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο.

«Τέτοια απόφαση θα είχε αντίκτυπο και στις δύο πλευρές των συνόρων» Καναδά – ΗΠΑ, υπογράμμισε ο καναδός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, υποσχόμενος ότι θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους και τις καναδικές βιομηχανίες του τομέα.


Αρέσει σε %d bloggers: