Οι Τούρκοι κατηγορούν και για κατασκοπεία τους Ελληνες στρατιωτικούς (video)

Για κατασκοπεία κατηγορούνται τελικά οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

«Δεν υπήρξε περίπτωση ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατηγορούνται για κατασκοπεία και για είσοδο σε ξένη περιοχή», φέρεται να είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Α. Φερεντίνου για το τί μπορεί να σημαίνει η άρνηση του δικαστηρίου να επιτρέψει την αποφυλάκιση των δυο ελλήνων στρατιωτών:

Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μποζντάγ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε, στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών , απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο İhlas.

  • Ερ: «Υπάρχουν ισχυρισμοί αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει ισχυρισμός ότι οι εν λόγω στρατιωτικοί θα χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή με τους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα. Αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός;»
  • Απ: «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση -των Τούρκων στρατιωτικών- στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Νωρίτερα, το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού και θα παραμείνουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Το δεύτερο αίτημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι των Ελλήνων στρατιωτών ήταν να τους επιτραπεί να δουν τους γονείς τους, κάτι το οποίο έγινε δεκτό από τον δικαστή.

Το πρακτορείο Anadolu και η Hurriyet αναφέρουν ότι οι δύο Ελληνες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και πως ο δικαστής έκρινε ότι συνελήφθησαν για τη δεύτερη κατηγορία.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα να συλληφθούν για απόπειρα κατασκοπείας.

Οπως γράφει η τουρκική εφημερίδα: «Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και φέρεται να έβγαζαν φωτογραφίες για λόγους κατασκοπείας. Το δικαστήριο της Αδριανούπολης, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, αποδέχθηκε την εισαγγελική πρόταση να συλληφθούν για απόπειρα κατασκοπείας. Από την Παρασκευή, οι δύο στρατιώτες κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ξεχωριστά από άλλους κρατούμενους».

Για κατασκοπία κάνει λόγο και το CNN turk


Αρέσει σε %d bloggers: