Ακριβότερη η διαβίωση και ο Τουρισμός σε ελληνικό νησί κατ απαίτηση των δανειστών

Ακριβώς την 1η Ιουλίου ειναι η μέρα που ο ΦΠΑ στο σύνολο της νησιωτικής επικράτειας θα πάει στο 24%,

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «χρυσώσει» το χάπι στους νησιώτες με το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου.  Ένα μέτρο που δεν άφορα κανένα άλλο τομέα παρά μόνο την μετακίνηση,  και ειναι το μόνο που μπόρεσαν  να περάσουν στην περίφημη διαπραγμάτευση

Η  αρνητική αυτή εξέλιξη  για τους νησιώτες και τον τουρισμό  εφαρμόζεται με  διάταξη που ψηφίστηκε  από την κυβέρνηση σε  εφαρμογή του «μνημονιακού» μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά  συντελεστών ΦΠΑ.

Αποτελεί προϊόν μιας περίεργης επίμονης των δανειστών σε μια περίοδο που τα νούμερα του προϋπολογισμού δείχνουν πλεονάσματα και δεν υφίστανται ανάγκη για νέα εισπρακτικά μέτρα.

Ως αποτέλεσμα  το νομοθέτημα της κυβέρνησης πλήττει καίρια  τον τουρισμό προς όφελός των  ανταγωνιστικών χωρών  και κάνει ακριβότερη την διαβίωση στη νησιωτική χώρα

Η  κυβέρνηση μάλιστα  υποσχέθηκε στους τεχνοκράτες ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  να μην υπάρχει πισωγύρισμα  στην εφαρμογή αυτού του μέτρου.

5 ευρώ στην μετακίνηση;

Αρχικά το μέτρο  που ονομάζεται «μεταφορικό ισοδύναμο» και αφορά μόνο  την μετακίνηση θα εφαρμοστεί σε 32 νησιά του Αιγαίου που θα απολέσουν το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ και το οποίο θα διαμορφωθεί στο 24%, και από 1η Ιανουαρίου 2019 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι  το μετρό θα εφαρμοσθεί μόνο για τους νησιώτες και για τα εμπορεύματα που πηγαίνουν από και προς τα νησιά, ενώ οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας θα έχουν   τιμές σε προϊόντα και μεταφορές, όπως και οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας.

Εάν για παράδειγμα κάποιος πληρώνει εισιτήριο 20 ευρώ για ένα ταξίδι με λεωφορείο προς μια πόλη της ηπειρωτικής χώρας και ένας νησιώτης για να πάει προς το μέρος του που είναι η ίδια απόσταση 25 ευρώ, τότε θα παίρνει τα επιπλέον 5 ευρώ που αποτελεί την διαφορά.

Σημειώνεται ότι  το μεταφορικό ισοδύναμο θα άφορα το φθηνότερο μέσο μεταφοράς προκειμένου να μην χρεώνονται περισσότερα από αυτόν που ταξιδεύει για παράδειγμα με το υπεραστικό λεωφορείο και μόνο για όσους ταξιδεύουν από και προς τα νησιά

Τα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί αρχικά είναι τα εξής: Σαμοθράκη, Λήμνος, Ικαρία, Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως , Λέρος, Μαράθι.

Την ευθύνη για την υλοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου έχει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ενώ το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από  εγχώριους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. «Ελεγκτικός μηχανισμός» θα είναι το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης που θα ελέγχει τις τιμές μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων σε προϊόντα που μεταφέρονται προς τα νησιά κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας εντός του Απριλίου αναμένεται να ψηφιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.  Στην πρώτη φάση του μέτρου για το 2018, εκτιμάται ότι θα δοθούν μόλις 50 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ μέσω εθνικών πόρων.

Η εφαρμογή για τους επιβάτες θα γίνεται μέσω της ΑΑΔΕ και για τα εμπορεύματα από τους ενδιάμεσους φορείς που υπάρχουν για τα προγράμματα του επιχειρησιακού προγράμματος ανταγωνιστικότητας.

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τα καύσιμα  δεν θα γίνει αμέσως άλλα σε δεύτερη φάση με επιδότηση των μεταφορικών εταιρειών.

Τα χρήματα προς τους επιβάτες αναμένεται να δίνονται μέσω  επιστροφής φόρου από την ΑΑΔΕ ενώ για τη μεταφορά εμπορευμάτων θα αναζητηθεί συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωναν πως στην 1η φάση θα εντοπιστούν τυχόν αδυναμίες στην εφαρμογή του μέτρου, έτσι ώστε να διορθωθούν άμεσα και στις αρχές του επόμενου έτους να λειτουργήσουν όλα χωρίς προβλήματα.

 με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


Αρέσει σε %d bloggers: