Καίριο χτύπημα Τραμπ οι δασμοι. Σπάει την γραμμή της ΕΕ ο Εμ. Μαρκρόν

Με τις ΗΠΑ να είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές του κόσμου με κάποιο τρόπο η παγκοσμιοποίηση τελειώνει.

Διαίρει εξαίρει και πουλάει τους δασμούς που επέβαλε  και εισπράττει φίλους ο Ντ Τραμπ. Ζητά από τις  χώρες που θελουν να εξαιρεθούν από τους δασμούς να το ζητήσουν!

Η εξαίρεση του Καναδά και του Μεξικού από τους δασμούς  που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια σειρά προϊόντα με  κορυφαία τον Χάλυβα και το αλουμίνιο δείχνει ότι ένας κύριος στόχος του Αμερικανού πρόεδρου ειναι η ΕΕ, και ειδικότερα  ο γερμανικός,  βιομηχανικός και τεχνολογικός πυρήνας και η  συνοχή  των κρατών δορυφόρων.   Δευτερεύοντος ειναι οι μεγάλες χώρες παραγωγής καταναλωτών προϊόντων όπως η Κίνα,  η Ιαπωνία και σε μεμονωμένες περιπτώσεις η Ν. Κορέα.

Στο μεταξύ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ  περιμένουν οδηγίες από την Μερκελ και αναλίσκονται σε προειδοποιήσεις

Την ίδια στιγμή  ο Εμανουέλ Μακρόν έσπασε την γραμμή και  επικοινώνησε με τον Τραμπ παρακάμπτοντας την ΕΕ και  δείχνοντας να  χαράσσει  δική του γραμμή στο όλο θέμα. Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο Αμερικάνος πρόεδρος αναφερόμενος σε αντίστοιχες  παράλληλες κινήσεις εξαιρέσεις  που έγιναν  Αυστραλίας και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.

Η  Oυάσινγκτον αφήνει ανοιχτό το παράθυρο σε εξαιρέσεις και για άλλους με την προσδοκία ανταλλαγμάτων και ζητά από τις  χώρες που θελουν να εξαιρεθούν από του Δασμούς να το ζητήσουν!

Σε έκθεσή τους αναλυτές της Capital Economics σχολίαζαν πως φαίνεται να είναι «ακόμη ένα παράδειγμα της αγαπημένης διαπραγματευτικής τακτικής του Τραμπ, να ανακοινώνει τιμωρητικά μέτρα, με την ελπίδα να αποσπάσει υποχωρήσεις».  Το ερώτημα είναι ποια θα μπορούσε να είναι αυτά τα ανταλλάγματα.

Κοινή γραμμή ΕΕ Ιαπωνίας;

Συνομιλίες είχαν στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σεσίλια Μάλμστρομ,  ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Χιροσίγκο Σέκο, με τον Αμερικανό Εκπρόσωπο Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Σε αυτές Βρυξέλλες και Τόκιο ζήτησαν ευθέως εξαίρεση από το καθεστώς των δασμών.

Η Σεσίλια Μάλμστρομ  σε ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι οι σημερινές της συνομιλίες με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο ήταν «ειλικρινείς», αλλά «δεν προσέφεραν περισσότερη σαφήνεια»  και γνωστοποίησε ότι οι σχετικές συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Την πεποίθησή του ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να πετύχει η χώρα του την εξαίρεση εξέφρασε ο Σέκο, επισημαίνοντας πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν «ψυχραιμία» και να αποφύγουν την εξέλιξη της αντιπαράθεσης σε εμπορικό πόλεμο. Σημείωσε δε ότι το Τόκιο επιμένει στην ανάγκη για σεβασμό των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Εάν αυτοί παραβιαστούν, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το πώς θα κινηθούμε. Θα εξετάσουμε τον αντίκτυπο στις ιαπωνικές επιχειρήσεις και θα λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις» προειδοποίησε.  Και πάλι το ερώτημα ειναι ποια θα μπορούσαν να ειναι τα αντίποινα και αν θα κρατησει  ο άξονας ΕΕ Ιαπωνίας.

Η Ε.Ε. έχει αφήσει να διαφανεί πως ακριβώς θα απαντήσει εάν τελικά οι ΗΠΑ δεν κάνουν πίσω.  Η λίστα με τα αντίποινα περιλαμβάνει πληθώρα αμερικανικών προϊόντων. Ωστόσο δεν έχει κάνει καμία νύξη για πιθανά ανταλλάγματα και δύσκολα θα παραδεχόταν δημοσίως είναι ότι διατεθειμένη για κάτι τέτοιο.

Πέραν του εμπορίου ο Τραμπ έχει εξαπολύσει επανειλημμένα πυρά κατά των ευρωπαϊκών χωρών για την «ανεπαρκή» συμβολή τους στο ΝΑΤΟ.

Την Πέμπτη μάλιστα συνδέοντας το θέμα των δασμών με την εθνική ασφάλεια επανέλαβε ότι αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ δεν καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες.

Έκανε δε ειδική αναφορά στη Γερμανία, με την οποία φαίνεται να έχει την ισχυρότερη κόντρα.

Η Ε.Ε. ξεκαθαρίζει πως ΝΑΤΟ και δασμοί δεν συνδέονται, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι παρασκηνιακά δεν θα γίνουν τέτοιες συζητήσεις.

Αναλυτές σχολίαζαν, εν τω μεταξύ, στο CNN Money ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να ζητήσει από την Ε.Ε. να την βοηθήσει απέναντι στην Κίνα με ταυτόχρονες πιέσεις στον δράκο, που τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Βρυξέλλες εγκαλούν για πρακτικές ντάμπινγκ. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού άλλωστε υπάρχει έντονη ανησυχία για την κινεζική επέλαση στη Δύση μέσω εξαγορών επιχειρήσεων και έχουν γίνει προσπάθειες να μπει ένα φρένο.

 πληροφορίες: naftemporiki.gr


Αρέσει σε %d bloggers: