Εν πλω προς Κύπρο το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil.

Το ταξίδι του προς το τεμάχιο 10 της ΑΟΖ  της κυπριακής  Δημοκρατίας  ξεκίνησε σήμερα το πρωί το Ocean Investigator, ένα από τα δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, το πλοίο αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ.

Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος, το Med Surveyor, που επίσης έχει ναυλωθεί από την κοινοπραξία του τεμαχίου 10 βρίσκεται ακόμα ανοικτά της Χάιφα.

Τα δύο πλοία έχουν ναυλωθεί από την ExxonMobil και Qatar Petroleum για να εντοπίσουν με τον εξοπλισμό που φέρουν τους στόχους όπου το τρυπάνι θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο δύο ερευνητικές γεωτρήσεις.

Το τεμάχιο  10 ειναι πολύ μακριά από το περιβοητο τεμάχιο 3. Υπενθυμίζεται ότι στο τεμάχιο 3  Τουρκικά πλοία εμπόδισαν το ερευνητικό πλοίο  της ιταλικής  ENI από  την είσοδο στο οικόπεδο και την έρευνα. Η παρέμβαση των  πλοίων έγινε  μετά από προσχηματικό αίτημα της Τουρκοκυπριακής πλευράς  προς την Τουρκία.  Η εξέλιξη οδήγησε  σε ματαίωση της έρευνας και αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους.

Στην Κύπρο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές προεργασίες προκειμένου τα δύο πλοία να προσεγγίσουν τον τελικό τους προορισμό και να προχωρήσουν απρόσκοπτα στο έργο τους. Η περιοχή ερευνών είναι ήδη δεσμευμένη από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικοί λένε πως λογικά δεν θα υπάρξει  αντίδραση  της  Τουρκίας αυτή την φορά λόγο και της θέσης του οικοπέδου, και τον στόχο της για Ντε φακτο διαχωρισμό και απομόνωση  του ψευδοκράτους από την Κυπριακή Δημοκρατια,  την Ευρώπη και τον κόσμο σε όλους τους τομείς.

Παρόλα αυτά αν υπάρξει  αντίδραση της Τουρκίας και στο οικόπεδο 10 αυτό  θα αποτελεί σοβαρότατη κλιμάκωση που θα  αποκαλύψει τις πραγματικές πολεμικές προθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Τόσο ο Ερντογαν όσο και η Τουρκία παρουσιάζεται νευρική  καθώς όλοι γνωρίζουν  πως μια  ηττα της σε κάποιο πολεμικό μέτωπο  θα  προκαλούσε εκδίωξη του Ερντογαν και επιστροφή της Τουρκίας στην ομαλότητα.  Ήδη η τουρκική αντιπολίτευση  ειναι στα κάγκελα.

Πάντως  κυπριακές κυβερνητικές πηγές τόνισαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η τουρκική NAVTEX δεν αφορά ανανέωση προηγούμενης, αλλά νέα, η οποία δεσμεύει επιφανειακά τη θαλάσσια περιοχή και δεν επηρεάζει τους προγραμματισμένους ερευνητικούς σχεδιασμούς.

Το βάθος και η έκταση στα οποία θα διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευτεί από τη NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρίνισαν περαιτέρω πως δεν πρόκειται για ανανέωση προηγούμενης τουρκικής NAVTEX και αντι- NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας.1 ping

  1. […] Στην περιοχή δεν εμφανίστηκαν τουρκικά πολεμικά πλοία -πράγμα το οποίο είχε γίνει τον περασμένο μήνα στο Οικόπεδο 3, όταν 5 πλοία μπλόκαραν τη γεώτρηση την οποία θα ξεκινούσε το πλωτό γεωτρύπανο τής ιταλικής ΕΝΙ.  Διαβάστε εδώ γιατί δεν αναμένονταν οι Τούρκοι στο οικόπεδο 10 […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: