Χαρούμενη η Μερκελ που μιλά ο Τσιπρας με την Τουρκία! Τσιμουδιά για τους ομήρους!

Την ικανοποίηση της για τις επαφές του Πρωθυπουργύ Αλέξη Τσίπρα με την Τουρκία εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση», δήλωσε και συνέχισε: «Αλλά έχουμε μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή και σχετικά με την Κύπρο. Εργάζομαι εδώ και χρόνια για να βρούμε επιτέλους μια λύση για το Κυπριακό πρόβλημα.

Μέχρι σήμερα δεν την έχουμε και εκεί βεβαίως παίζει η Τουρκία έναν πολύ μεγάλο ρόλο».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού  με τους κυβερνητικούς εταίρους, τον αρχηγό του  CSU  Χορστ Ζεεχόφερ και τον μεταβατικό πρόεδρο του SPD Όλαφ Σολτς ενόψει της υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας  ειπε:

«Έχουμε σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις. Και όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω συζητήσεων, μερικές φορές και αμφιλεγόμενων συζητήσεων», και πρόσθεσε αναφερόμενη στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της ΕΕ: «Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα. Αυτό για πολύ καιρό δεν συνέβαινε.

Σε ό,τι αφορά της προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης  στα θέματα με την Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι υπήρξε αναλυτική συζήτηση, καθώς «η Τουρκία είναι γείτονας της ΕΕ και διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά και διότι από τη δική μας σκοπιά υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία». Έχουμε μιλήσει κατ΄ επανάληψη με τους Τούρκους αξιωματούχους για αυτό το θέμα, σημείωσε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι αυτό θα συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση.

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή καμία βάση ώστε π.χ. να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση», επισήμανε και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει  μια συνάντηση μεταξύ των θεσμών της Ευρώπης  και του Τούρκου Προέδρου.

Χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και για καλές σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «όπου και η Τουρκία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο», προσέθεσε, «ισχύει αυτό το οποίο ισχύει πάντα: πρέπει να επιδιώκουμε τη συζήτηση, δεν πρέπει να κρύβουμε τις διαφορές απόψεων, αλλά η δυνατότητα συνομιλίας πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει, διότι εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον».

Η Τουρκία συνεισέφερε καταπληκτικά στο προσφυγικό

Η Τουρκία, συνέχισε η καγκελάριος, «συνεισέφερε καταπληκτικά» σε ό,τι αφορά τους πολλούς πρόσφυγες από τον εμφύλιο στην Συρία. «Υποδέχτηκε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και από την άλλη πλευρά θέλουμε και εμείς να τηρήσουμε τη συμφωνία μας με την Τουρκία για την δεύτερη δόση σε ό,τι αφορά τα τρία δισεκατομμύρια για την στήριξη της δουλειάς με τους πρόσφυγες.

Παραταύτα έχουμε σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις. Και όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω συζητήσεων, μερικές φορές και αμφιλεγόμενων συζητήσεων», κατέληξε.
Αρέσει σε %d bloggers: