20 χρόνια χωρίς τον Γεώργιο Κατσίγρα

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ Η ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

Eίκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Λαρισαίου γιατρού Γεωργίου Ι. Κατσίγρα, σπουδαίου εμπνευστή και ευεργέτη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Την περίοδο 1950-1965 ο Γ. Κατσίγρας δημιούργησε τη συλλογή του αποκτώντας έργα από εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Λάρισα από εμπόρους και τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Το 1955 αγοράζει τα έπιπλα Σλήμαν.

Το 1981 με επιστολή του προς τον αείμνηστο Δήμαρχο Λαρισαίων Αριστείδη Λαμπρούλη προτείνει τη δωρεά 631 έργων στο Δήμο Λάρισας με μοναδικό όρο να ιδρυθεί Δημοτική Πινακοθήκη και να ανεγερθεί ειδικό κτήριο για τη στέγασή της. Το 1983 ιδρύεται η Πινακοθήκη της Λάρισας. Το 1996 δωρίζονται επιπλέον 93 έργα.

Μετά το θάνατό του το 1998 κληροδοτούνται στην Πινακοθήκη 1.170 βιβλία τέχνης της βιβλιοθήκης του, 57 επιπλέον έργα, καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν.

Το 2003 εγκαινιάζεται το σημερινό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα στη Νεάπολη Λάρισας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας είναι μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και συμπληρώνει τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και της συλλογής Κουτλίδη.
Larissanet.grΑρέσει σε %d bloggers: