Η Ελληνική Κυβέρνηση προκρίνει το «Γκορναμακεντόνια»

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Hellas Journal και του Μιχάλη Ιγνατίου, που επικαλούνται πηγές από την Ουάσινγκτον, ο κ. Κοτζιάς έστειλε τις προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, στοχεύοντας στην επίσπευση των διαδικασιών ενοψει της επίσκεψης του στα Σκοπια σε λίγες ημέρες

Τα βασικά σημεία της πρότασης της Αθήνας στα Σκόπια είναι  Όνομα, Erga Omnes, Ταυτότητα, Γλώσσα, Συντμήσεις, Εμπορικές Χρήσεις και Αλυτρωτισμοί.

Στο ζήτημα της ονομασίας, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μία λέξη, σύνθετη, αμετάφραστη, για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Η χώρα μπορεί να λέγεται «Gornamakedonija» αμετάφραστο!

Όπως η Ελλάδα διεθνώς έχει τη σύντμηση «GR», από το «Greece», η πΓΔΜ θα μπορούσε να έχει το «GO» ή το «GM».

Με τη σύντμηση «M» ή «ΜΚ» -που χρησιμοποιείται σήμερα- η Αθήνα δεν την αποδέχεται.

Ταυτότητα – Αλυτρωτισμός

Η  ταυτότητα των πολιτών της πολυεθνικής χώρας, θα μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως «πολίτες της Γκορναμακεντόνια».

Σε ό,τι αφορά τον σφετερισμό και τη διαστρέβλωση της αρχαίας μακεδονικής ταυτότητας και του αλυτρωτισμού η πΓΔΜ πρέπει να μετακινηθεί από τον αλυτρωτισμό και την αντίληψη  ότι το έθνος τους προέρχεται από την Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου, από την αρχαιότητα! Αυτή είναι κληρονομιά μόνο της Ελλάδας.

Η Αθήνα ζητά και την εκρίζωση του αλυτρωτισμού από τα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ και δέχεται να κοιτάξουν οι γείτονες τα δικά μας, διαβεβαιώνοντας εκ προοιμίου ότι στη δική μας διδακτέα ύλη δεν καλλιεργείται αλυτρωτισμός προς τη μεριά τους.

Erga omes

Η Ελλάδα επιδιώκει συνολική λύση του «Σκοπιανού», ενώ οι γείτονες  προτιμούν μία  ονομασία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ενώ στις διμερείς εξωτερικές τους σχέσεις να συνεχίσουν ως «Μακεδονία».

Η Αθήνα όμως θεωρεί τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας επίσης αλυτρωτισμό για αυτό και πρέπει να αλλάξει.

Επίσκεψη Κοτζιά

Η απομάκρυνση και του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την αίθουσα αφίξεων του «Διεθνούς Αερολιμένα Σκοπίων»,  βοηθά ώστε να πραγματοποιηθεί  διήμερη επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στις 22 και 23 Μαρτίου.

Το αεροδρόμιο «Πέτροβετς», όπως ήταν η αρχική του ονομασία, μετονομάστηκε σε «Μέγας Αλέξανδρος» το 2006 από την κυβέρνηση Γκρουέφσκι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα.

Το 2011 η τουρκική εταιρεία TAV, που από το 2010 διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, «εστησε» το αλυτρωτικό άγαλμα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση Ζάεφ, ύστερα από όσα συμφωνήθηκαν στο Νταβός, αποφάσισε την αλλαγή του ονόματός του, αντικατέστησε ταμπέλες και επιγραφές και τελευταίο απομάκρυνε τον «έφιππο Μέγα Αλέξανδρο» ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόσκομμα στο αεροπορικό ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ.


Αρέσει σε %d bloggers: