Πάλι χωρίς επεξεργασίες η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής και… ο θεός βοηθός!

Στις Βρυξέλλες ταξιδεύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για μια ακομη φορά η Ελλάδα θα πάρει μέρος σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στην οποία  άλλα κράτη θα θέσουν την επιχειρηματολογία και  την ατζέντα  τους και  θα οδηγήσουν σε συμφωνίες και αποφάσεις σύμφωνα με τα συμφέροντα τους.

Αποφάσεις που θα έρθουν αργότερα στο κεφάλι μας εντελώς  ξαφνικά. Έτσι όπως έγινε με την  συμφωνία  για την Φέτα,  το κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ,  την  ΚΑΠ  και  οι καταστροφικές συμφωνίες για την Ελληνική αλιεία,   το ξερίζωμα των αμπελώνων,  οι τιμές στο Γάλα,   τα ΣΔΙΤ που μας καταχρέωσαν, το ξεπούλημα του δημοσίου τομέα, τις εισαγωγές σε τυνισιακό ελαιόλαδο άλλα κρίσιμα θέματα εμπορίου και ενιαίας αγοράς.

Θα μπορούσε στην ατζέντα να ειναι  πολύ  κρίσιμα  ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια,  ακομη και τυχόν συμφωνίες χρηματοδότησης της Τουρκίας,  των Σκοπίων,  της Αλβανίας και η λίστα μπορεί  πηγαίνει πολύ μακριά και σίγουρα σε άγνωστα  θέματα στην Ελληνική κοινή γνώμη.

Ακόμη χειρότερα θα μπορούσαν να ειναι τα πράγματα  για τον λόγο ότι, αυτή την εποχή γίνονται σε όλες τις χώρες επεξεργασίες σχετικές με τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ το διαστημα 2020-2027.  Θέτονται οι βάσεις και ορίζονται οι προτεραιότητες για την μοιρασιά το κονδυλίων της επόμενης δεκαετίας.

Ενώ στην Ελλάδα  για αυτό το θέμα δεν κουνιέται φύλλο.

Δεν δείχνουμε να έχουμε κάποιο αίτημα ή κάποιες ανάγκες ή έστω κάποιες σκέψεις, κάποιους άξονες προτεραιοτήτων. Όλα δείχνουν ότι  θα πάρουμε τα περισσεύματα όμως, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αιτήματα θα επιτρέψει  στους κυβερνωντες  θα πανηγυρίσουν.

[…]

Γι αύριο είναι πιθανό  η Ελληνική κυβέρνηση να έχει ενημερωθεί για την ατζέντα της συνάντησης.   Όμως ειναι βεβαιο  ότι με ευθύνη των ευρωπαϊστών :

  • Οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θέσεις έχει η Ελλάδα  καθώς ούτε καν η θεματολογία δεν έχει δημοσιευθεί
  • Θα μάθουμε τελευταίοι τις αποφάσεις που θα παρθούν
  • Καμιά κουβέντα δεν έχει γίνει στο εσωτερικό της χώρας,
  • Κανένα θέμα δεν έχει  τύχει ευρύτατου διάλογου.
  • Καμιά  επεξεργασία δεν έχει βγει
  • Καμιά πρόταση δεν έχει υπάρξει στο εσωτερικό κανενός κόμματος.

 Όμως είναι βεβαιο ότι αν προκύψει κάνα ξεροκόμματο για την Ελλάδα οι ευρωπαΐστες κυβερνώντες θα το πανηγυρίσουν.

Ο λόγος που  δεν τίθενται ποτέ κανένα αίτημα από την Ελλάδα είναι για να μπορουν οι πολιτικάντηδες να πανηγυρίσουν ακομη και την συμφορά μας. Όπωςπανηγύρισαν κάθε εγκληματική συμφωνία που μας αφορούσε όπως πχ η είσοδος στο ευρώ με μια τραγική ισοτιμια που εξαφάνιζε την άξια του χιλιάρικου.

Όμως είναι βεβαιο ότι αν προκύψει κάνα ξεροκόμματο για την χώρα μας, κάνεις δεν θα αναρωτηθεί πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα αν διαπραγματευόμασταν στοιχειωδώς για ένα θέμα!

Κι αυτή η τακτική  δεν αλλάζει επί δεκαετίες.

Είτε κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ  στη  Ελλάδα  καταλήγουν τα ξεροκόμματα που πετούν στους εδώ ευρωπαϊστές τα μεγάλα αφεντικά της Ευρώπης.  Τα πράγματα ειναι περίπου στον αυτόματο πιλότο και η στρατηγική μας  στην ΕΕ  συνοψίζεται στο  δόγμα «ότι κάτσει» και «ο θεός βοηθός»!

 Ο εκάστοτε Έλληνας  ευρωπαϊστής πρωθυπουργός μας, είτε ειναι ο Σημίτης, είτε ο Καραμανλής, είτε ο Σαμάρας, είτε ο Τσίπας  παρίσταται σε αυτές τις κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον της  χώρας μας,  ποζάρει  φωτογραφίζεται  και χαιρετά και φεύγει άπρακτος .

Πάει και έρχεται με άδειες τσέπες!

Στην πραγματικότητα κανένα κόμμα δεν έχει επεξεργασίες  που θα αφορουν το τρόπο που είμαστε  στην ΕΕ, τους στόχους, τα αιτήματα, τις προσδοκίες μας από την συμμετοχή αυτή.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα  φιλοευρωπαϊκά  κομματα δεν παράγουν επεξεργασίες λόγω της στείρας  θέσης της συμμετοχής  στην ΕΕ πάση θυσία αλλά

και τα αντιευρωπαϊκά κομματα έχουν την εξίσου στείρα θεση της  μη συμμέτοχης την ΕΕ! Μια θεση που ειναι ήδη 50 ετών και ειναι το ίδιο στείρα από τότε!

Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα  στην ΕΕ ειναι διαχρονικά χωρίς θέσεις και επεξεργασίες δεν θα διαπραγματευτεί πουθενά. Άπλα  θα  πανηγυρίζει και  ξαφνικά θα καταστρέφεται.

Πάμε λοιπόν χωρίς επεξεργασίες σε  μια Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής κι ο θεός βοηθός.

***

 Πριν λίγο ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του ταξιδιού του Τσιπρα στις Βρυξέλλες. Δηλαδή τα  Δείπνα  οι συναντήσεις και συμμετοχή  ως απλός παρατηρητής (!) στις εργασίες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Ειδικότερα:

Πέμπτη 22 Μαρτίου:

13.30: Παρουσία στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

15.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (χωρίς θέσεις)

20.30: Παρουσία στο Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ

Παρασκευή 23 Μαρτίου:

10.00: Συμμετοχή στο Πρόγευμα εργασίας με θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50) (χωρίς θέσεις)

12.30: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωζώνη (χωρίς θέσεις)Αρέσει σε %d bloggers: