Προσοχή: Τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας συμπίπτουν στην Αν. Μεσόγειο

Μια ματιά στο χάρτη στο τρίγωνο μεταξύ Τουρκίας-Συρίας-Κύπρου μας δείχνει ότι απέναντι από την Κύπρο ειναι η Ρωσία με στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις.

Κι δεν ειναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας στην παρούσα φάση  συμπίπτουν στην Αν. Μεσόγειο και ειναι σε βάρος της Κύπρου.

Συμπίπτουν γιατί τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία δεν θελουν οι Ευρωπαίοι, οι Ισραηλινοί και οι Αμερικάνοι  να  κάνουν γεωτρήσεις στην Μεσόγειο,  στην ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας.

Οι Τούρκοι θελουν να  βάλουν πόδι στην  περιοχή μέσω του παράνομου ψευδοκράτους ΤΔΒΚ, ενώ οι Ρώσοι  έχουν ερείσματα στην περιοχή μέσω της Συρίας.

Επιπλέον  οι Ρώσοι ξέρουν ότι αν παραχθεί φυσικό αέριο αυτό θα οδηγήσει σε ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης.

Οι Αμερικάνοι και Ισραηλινοί και Ευρωπαίοι έχουν ήδη αγοράσει οικόπεδα και ειναι στην περιοχή με στρατιωτικές δυναμεις  για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους.  Αυτό συμφέρει την Κυπριακή Δημοκρατια με την οποία συνάψαν τα  συμβόλαια.

Στην περιοχή αυτές με τις μέρες  ειναι και οι ΗΠΑ, με αεροπλανοφόρο και πλοία συνοδείας ενω σε ακτινα βολής ειναι πάντα το Ισραήλ.

Σαφώς η Ρωσία  δίνει δώρο στην Τουρκία  την κουρδική Afrin γιατί κερδίζει ένα σύμμαχο στην περιοχή μάλιστα από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Με έναν ΝΑΤΟΙΚΟ σύμμαχο  ίσως να ελπίζει  πως μπαινει στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ

Όλα ειναι ρευστά και η κατάσταση είναι δυναμική!

Για την Ελλάδα δεν ειναι  αυτή η εποχή να διαλέξει συμμάχους ούτε να ψάξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.  Η περίοδος που είχαμε αυτή την πολυτέλεια έχει ήδη παρέλθει και τα στρατόπεδα μοιάζουν να έχουν χαραχτεί!

Ίσως να υπάρχουν  κάποιες  μικρές πιθανότητες να δελεαστεί  η Ρωσία  και να αφήσει μόνη  την Τουρκία. Άλλωστε οι σχέσεις  αυτών των δυο δεν ειναι βαθιές άλλα συγκυριακές και η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ.

Αλλα και μια χώρα  του ΝΑΤΟ που παιζει με την φωτιά και απειλεί  ουσιαστικά να αφήσει  την  κοινη άμυνα και να επιτρέψει στην Ρωσία  να πάρει θεση στα νώτα του ΝΑΤΟ στην μεσόγειο.

Σήμερα μαλιστα ο Ερντογαν, μιλώντας σε επαρχιακή σύνοδο του κόμματός είπε:  «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε φίλοι με όλους αλλά όταν τα συμφέροντά μας συμβαδίζουν τότε γινόμαστε σύμμαχοι με όλους”.

Μοιάζει  λοιπόν να έχουμε περάσει στην περίοδο  που ανοίγει το παιχνίδι και όλοι παιρνουν θεση στην περιοχή διπλωματικά ή και στρατιωτικά.   Υπάρχει  χαμηλή ένταση,  νεύρα αλλά και  ταχύτατη προετοιμασία.

Αρέσει σε %d bloggers: