Ο Ερντογάν ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι θα εισβάλει και στην Μανμπίτζ!

Σύμφωνα με το Τούρκικο  TRT ο Τ. Ερντογαν  τηλεφώνησε στον Τραμπ και τον ενημέρωσε ότι μετά το Αφρίν θα πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ και την Μανμπίτζ

Μιλωντας  σε περιφερειακό συνέδριο του κόμματος του στην Κωνσταντινούπολη και αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε τα εξής:

«Είπαμε ότι δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω βήμα από εδώ. Προσπαθώντας να δώσει στον Τούρκικο ασκέρι  ρόλο ελευθερωτή θα πει: Είπαμε ότι είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων και των καταδυναστευμένων. Είπαμε ότι “το Έθνος αυτό στο παρελθόν έκανε βήματα προκειμένου να ταχθεί στο πλευρό των καταπιεσμένων και των καταδυναστευμένων”. Αυτά τα συζητήσαμε και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από δυο μέρες. Δεν ταχθήκαμε ποτέ στο πλευρό των τυράννων».

«Δεν χρειάζεται να είμαστε φίλοι με όλους, αλλά μπορούμε να είμαστε σύμμαχοι με όσους έχουν συμβατά συμφέροντα με τα δικά μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν, σε μια αναφορά που από πολλούς ερμηνεύεται σαν τελεσίγραφο προς την Ουάσιγκτον, η οποία, παρά τις επίμονες τουρκικές πιέσεις, αρνείται να σπάσει τη συμμαχία της με τις δυνάμεις Αράβων και Κούρδων μαχητών, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους.

Το προηγούμενο μήνα και ενώ  όλοι διέβλεπαν ότι η Τουρκία δεν στοχεύει μόνο την Αφριν αλλά και την Μανμπιζτ  στην οποία στρατοπεδεύουν και ελέγχουν 2000 στρατιώτες των Ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ η επιθετική τακτική του Τούρκου προέδρου προκάλεσε σφοδρή αντίδραση του Αμερικανού τοπικού διοικητή των δυνάμεων στην Μανμπίτζ: «Αν μας χτυπήσουν, η απάντησή μας θα είναι επιθετική. Θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε στους New York Times ο αντιστράτηγος Πολ Φανκ, ξεπερνώντας τα όρια του διπλωματικού τακτ.

Και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση η οποία άρχισε πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Ρεξ Τίλερσον, θα αντικατασταθεί από τον τον Μάικ Πόμπεο, μέχρι πρόσφατα διευθυντή της CIA.

Ψυχρολουσία

Μετά από αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να αναγγείλει, την Τετάρτη, ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους Αμερικανούς για το θέμα της Μανμπίτζ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει γίνει δεκτό να αποχωρήσουν από την πόλη οι Κούρδοι μαχητές και να υπάρξει τουρκική συμμετοχή στον έλεγχο της πόλης, όπως έχει προτείνει η Άγκυρα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως, διέψευσε την εκδοχή του Τούρκου υπουργού, τονίζοντας ότι οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται και δεν έχουν ολοκληρωθεί, στην παρούσα φάση.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της Μπανμπιτζ θα πει: «Αμερικανικές δυνάμεις είναι εγκατεστημένες στην Μανμπίτζ. Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι έχουμε δικαίωμα αυτοάμυνας και δικαίωμα να προστατεύσουμε τους εταίρους μας στην περιοχή».

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις όλοι αναμένουν να να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς για το μελλοντικό καθεστώς της Μανμπίτζ, αν και ο Ερντογαν προαναγγέλλει ήδη την εισβολή.

Το ερωτήματα είναι ανοικτά και περιστρέφονται  γύρω από το πως θα αντιδράσουν  οι νέοι υπεύθυνοι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ καθώς οι αλλαγές που έγιναν δείχνουν την διάθεση του Τραμπ, να φτιάξει μια ομάδα εθνικής ασφάλειας η οποία ασπάζεται πλήρως, και είναι έτοιμη να προωθήσει δυναμικά, την πολιτική “America First”, δηλαδή πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

Τόσο ο προερχόμενος από την CIA, Μάικ Πόμπεο, όσο και ο Μπόλτον κατατάσσονται στα «γεράκια» του κατεστημένου της Ουάσιγκτον και εκτιμάται ότι, στα θέματα της πολιτικής για την Συρία, βρίσκονται πιο κοντά στις αυστηρές θέσεις του Πενταγώνου και όχι στους διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υποστήριξαν την πρωτοβουλία Τίλερσον, λίγο πριν «καρατομηθεί» από τον Τραμπ, για συνεννόηση με την Άγκυρα.

Ακόμη χειρότερα για το καθεστώς Ερντογάν, ο Πόμπεο και ο Μπόλτον είχαν εκφρασθεί με πολύ σκληρό τρόπο εναντίον του, στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Ο Πόμπεο είχε γράψει στο Twitter (αργότερα διέγραψε την ανάρτηση) ότι η Τουρκία, όπως και το Ιράν, είναι «μια ολοκληρωτική ισλαμική δικτατορία». Ο Μπόλτον, το βράδυ του πραξικοπήματος, είχε δηλώσει στο δίκτυο Fox: «Δεν έχω συμπόνοια στην καρδιά μου για τον Ερντογάν, αν πέσει δεν πρόκειται να κλάψω. Δεν πιστεύω ότι είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών».


Αρέσει σε %d bloggers: