Οργισμένη απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία: Τα Ίμια είναι ελληνικά – Να μετράτε τα λόγια σας

Έντονη αντίδραση της Αθήνας στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των Ιμίων – «Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι μπορεί να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο»

Την έκρηξη της Αθήνας προκάλεσαν οι δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έκαναν λόγο για «αναμφίβολη κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονήσιδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Natura 2000», ο Χαμί Ακσόι μίλησε για εκμετάλλευση από την πλευρά της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.

aksoi

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του απευθύνθηκε επί του θέματος ο Χαμί Ακσόι επεσήμανε πως «υπάρχουν αναφορές για υιοθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας του νόμου 4519 στον οποίο περιλαμβάνονται 446 περιοχές σε θάλασσα και ξηρά στο πρόγραμμα Natura 2000. Η χώρα μας δεν έχει ενστάσεις στους γενικούς κανόνες και τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Natura 2000, Corine Bird Directive κλπ. Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και πολύ καιρό τις διατάξεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων με σεβασμό στα ζητήματα του Αιγαίου. Και στην τωρινή περίπτωση η Ελλάδα επιλέγει την υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για το πρόγραμμα Natura 2000».

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή επί του θέματος ανέφερε πως «η Ελλάδα σε συνέχεια της κρίσης των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα Natura 2000 τις συγκεκριμένες βραχονησίδες καθώς και άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου των οποίων η κυριότητα δεν της ανήκει από καμία διεθνή συμφωνία», σημειώνοντας πως η Τουρκία προχώρησε σε ενστάσεις στην Ευρώπη.

«Με αφορμή τη νέα υιοθέτηση του προγράμματος θα θέλαμε να προσκαλέσουμε την Ελλάδα να πράξει με γνώμονα την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Ευρωπαϊκή ένωση πως δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε όργανο των πολιτικών επιδιώξεων της Ελλάδας μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα», υπογράμμισε ο ίδιος καταλήγοντας:

«Εκμεταλλευόμενοι την συγκεκριμένη ευκαιρία θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Επιπλέον δεν θα αποδεχθούμε κανένα τετελεσμένο από την πλευρά της Ελλάδας σε γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος αριθ. 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ όσον αφορά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».

Εκενυρισμός και ηχηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις δηλώσεις του Ακσόι.

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της», συμπληρώνει η ανακοίνωση σε έντονο ύφος.


Αρέσει σε %d bloggers: