Την πολιτική της μη Εμπλοκής ψάχνει ο Τραμπ και δηλώνει: Θα αποχωρήσουμε από τη Συρία πολύ σύντομα

Την επιθυμία του να αποχωρήσουν σύντομα οι ΗΠΑ από τη Συρία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε συμβούλους του, όπως , δήλωσαν δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η άποψή του αυτή  ειναι στην γραμμή του δόγματος  America First. Πρόκειται για  έναν αμερικάνικο εσωστρεφή εθνικισμό  που οδηγεί σε μη εμπλοκή των ΗΠΑ σε ξένες υποθέσεις και εδάφη εκτός της Αμερικής.  Αυτή  η πολιτική είχε υιοθετηθεί από την ΗΠΑ   τελευταία φορά  στις αρχές του Β Παγκοσμίου πολέμου. Άλλαξε μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χαρμπορ που οδήγησε του Αμερικάνους σε εκστρατείες στην Ευρώπη και στον Ειρηνικό.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να συσκεφθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για να συζητήσει την υπό την Ουάσινγκτον εκστρατεία κατά του ΙΚ στη Συρία.

Εκεί  ο Πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται να έρθει σε αντιπαράθεση με τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού που θεωρούν ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει τελειώσει.  Αν και το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το ΙΚ έχει χάσει περίπου το 98% των εδαφών που κατείχε στο Ιράκ και τη Συρία, Αμερικανοί αξιωματικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι ισλαμιστές ενδέχεται να ανακαταλάβουν τις απελευθερωμένες περιοχές, αν δεν σταθεροποιηθούν. Ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πείσουν τον Τραμπ.

Μια ρήξη θα οδηγούσε σε ανακατατάξεις και ίσως σε νέες αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal ο Αμερικανός πρόεδρος αφού διάβασε ένα άρθρο στον Τύπο το οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρόσφατα δεσμεύθηκαν να παράσχουν επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια για τη σταθεροποίηση των περιοχών που έχουν ανακαταληφθεί από το ΙΚ ζήτησε να παγώσουν οι πόροι αυτοί.

Επιπλέον   ανακοίνωσε στη διάρκεια ομιλίας του από το Ρίτσφιλντ του Οχάιο την Πέμπτη ότι έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία.

«Θα αποχωρήσουμε από τη Συρία πολύ σύντομα», είπε ο Τραμπ. «Ας αφήσουμε άλλους να τη φροντίσουν τώρα. Πολύ σύντομα, πολύ σύντομα αποχωρούμε», πρόσθεσε. «Θα επιστρέψουμε στη χώρα μας, όπου ανήκουμε, όπου θέλουμε να είμαστε».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται σε αντίθεση με την πρόθεση της Γαλλίας να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία προκειμένου να ενισχύσει τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι «μόλις το ΙΚ και τα υπολείμματά του έχουν εξολοθρευτεί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν από άλλες χώρες στην περιοχή να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας», επεσήμανε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters.

Πάντως αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, τόνισε.

Δεύτερος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ τού έχουν πει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στη Συρία σε μικρούς αριθμούς για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα εδάφη που έχουν αποσπαστεί από τους ισλαμιστές θα παραμείνουν ασφαλή και να φροντίσουν ότι η χώρα δεν θα μετατραπεί σε μόνιμη βάση του Ιράν.

Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία.

πληροφορίες από Καθημερινή


Αρέσει σε %d bloggers: