Πασχαλιάτικα και με εθνική απειλή φέρνουν νομοσχέδιο και παραδίνουν την ΔΕΗ σε ξένους!

Εν μέσω εθνικών απειλών, όπου η χώρα έχει πολύ περισσότερο ανάγκη ένα μεγάλο ανασυγκροτημένο, καθετοποιημένο και ισχυρό εθνικό δημόσιο φορέα ηλεκτρικής ενέργειας και  μια εθνική ενεργειακή βάση η Ευρωπαϊστές παραδίνουν  την ΔΕΗ.

Με νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να τεμαχίσει και να παραδωσει στρατηγικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, σε πολυεθνικούς ανταγωνιστές της βάζοντας έτσι, ταφόπετρα στο μέλλον της  εθνικής σημασίας επιχείρησης.

Το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα τεσσάρων στρατηγικών λιγνιτικών μονάδων, δυο στην

Μελίτη και δυο στην Μεγαλόπολη, φέρνει  Πασχαλιάτικα (τις πρώτες μέρες της Μ. Βδομάδας) στην Βουλή η κυβέρνηση, ελπίζοντας πιθανόν ότι θα σκεπάσει τις αντιδράσεις  για  το εθνικό έγκλημα  μέσα στο κλίμα των ημερών.

Το νομοσχέδιο δίνει την χαριστική βολή στον ενεργειακό  γίγαντα της χώρας που παραδίδεται στα χέρια της αγοράς και των πολυεθνικών αρπακτικών της  ενέργειας,

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή υπάρχουν εννέα άρθρα, στα οποία προβλέπονται:

 • Η διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων από τη δημόσια επιχείρηση τον Μάιο,
 • Η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας έως τον Οκτώβριο αλλά και
 • Άγνωστου ύψους και χαρακτήρα πρόγραμμα απολύσεων και  εθελουσίας εξόδου, όχι μόνο στα προς πώληση εργοστάσια αλλά και σε όσα τίθενται εκτός λειτουργίας.

Στην ουσία  με την πώληση διαλύονται και οι εργασιακές σχέσεις και μένει μετέωρη ακόμα και η απασχόληση των ήδη εργαζομένων σε όλη σχεδόν την κλίμακα της ΔΕΗ.

Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πηγές, με τα δύο πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου θα συσταθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία του Βορρά (Μελίτη Ι, άδεια κατασκευής της δεύτερης μονάδας και ορυχεία) και άλλη για το Νότο (Μεγαλόπολη ΙΙΙ και IV και τα ορυχεία). Σε κάθε μία θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.

Το χειρότερο είναι  είναι ότι στην πραγματικότητα θα περάσουν ουσιαστικά και παράνομα στα χέρια των αγοραστών και οι  εκτάσεις που στο παρελθόν απαλλοτριώθηκαν από την ΔΕΗ, όταν ήταν δημόσια, αφού θα εκχωρηθεί σε αυτούς επ’ αόριστον η χρήση τους.

Διάλυση εργασιακών σχέσεων και κίνδυνοι ακόμα και άμεσων απολύσεων

Με το τέταρτο άρθρο απορρυθμίζονται, τα εργασιακά δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας.

Κατά τα τυπικά λεγόμενα στο νομοσχέδιο τα εργασιακά δικαιώματα υποτίθεται ότι διατηρούνται στις νέες εταιρείες των λιγνιτικών μονάδων που θα περάσουν στους ιδιώτες.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιώτες αγοραστές δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις για 6 χρόνια.

Στην πράξη τέτοιου είδους διατάξεις εύκολα μπορεί να καταπέσουν ή και να αθετηθούν άμεσα ή έμμεσα, ενώ και ο ίδιος ο νόμος εύκολα τροποποιείται.

Στην πραγματικότητα, ο ιδιώτης θα είναι κυρίαρχος στις λιγνιτικές επιχειρήσεις και θα κινείται με βάση τα ισχύοντα στον  ιδιωτικό τομέα.

Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί  μόνο το απαραίτητο  προσωπικό, ώστε να λειτουργούν ”κανονικά” τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με τις ορέξεις κυρίως του ιδιώτη.

Το υπόλοιπο προσωπικό υποτίθεται θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή υποτίθεται ότι θα επωφεληθεί προγράμματος εθελουσίας εξόδου, αγνώστου ύψους, προβλέψεων και χαρακτήρα, το κόστος του οποίου θα πληρωθεί από την ΔΕΗ.

Αμφότερα τα προγράμματα απολύσεων κινητικότητας και εθελουσίας θα αποτελέσουν μέρος σχεδίου που θα παρουσιάσει η ΔΕΗ. Σε αυτά θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι σε μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργίας, χωρίς να διευκρινίζονται ποιες είναι αυτές.

Ενότητα και συγκρουσιακές κινητοποιήσεις

Είναι προφανές ότι η διάλυση της ΔΕΗ γίνεται ευκαιρία για να διαλυθούν ταυτόχρονα και οι εργασιακές σχέσεις τα εργασιακά δικαιώματα και μισθοί στον χώρο της ΔΕΗ.

Η Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι κατώτερη των περιστάσεων. Οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου  για την ΔΕΗ.

Όλα δείχνουν ότι  κόσμος  που εργάζεται  και παράγει στην ΔΕΗ θα κινητοποιηθεί και θα αντιδρασει κάνοντας σαφές ότι δεν αποδέχεται  το εθνικό έγκλημα. Η ταφόπετρα που θελουν να βαλουν οι Ευρωπαϊστές στην ΔΕΗ αλλά και στην Ελλάδα δεν θα περάσει.


2 Σχόλια

  • Δημήτρης on 2 Απριλίου 2018 at 08:48

  Επειδή επίκειται πόλεμος ας γίνει μια επιστράτευση. Κρατικοποιήστε όλες τις υπηρεσίες, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και μετατρέψτε τη Βουλή σε στρατηγείο. Θα πρότεινα να μεταφέρουμε κόσμο στα νησιά μας και να δώσουμε όπλα στους νησιώτες και τους κατοίκους του Έβρου. Τέλος, φυλακίστε τους εθνικούς μειοδότες που αποκαλούνται Ευρωπαϊστές.

  • Δημήτρης Κιτσανέλης on 2 Απριλίου 2018 at 09:23

  Κάποιος φίλος μου βέβαια μου λέει ότι επίκειται ειρήνη. Και επιμένει να φτιάξουμε κι άλλα…σχολεία! Να σας δώσω το όνομα του μήπως μπορείτε να κάνετε τιποτα γι αυτόν τον άθλιο;

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: