Μόλις 2.2 δις άντλησε η περιφέρεια Θεσσαλίας. Φτωχός ο απολογισμός πεπραγμένων

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας εξελίσσεται σε περιβαλλοντολογική τραγωδία .

Μάλλον φτωχός ήταν  ο απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Το σύνολο των έργων – δράσεων που εντάχθηκαν, ολοκληρώθηκαν υλοποιούνται και συνεχίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απ’ όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι  συνολικού προϋπολογισμού  μόλις 2,2 δις ευρώ.  Να σκεφτεί κάνεις ότι 26 δις ειναι μόνο  τα χρήματα το ΕΣΠΑ.

Χαμηλές προσδοκίες και χαμηλές απαιτήσεις προς τους Ευρωπαίους και την Αθήνα, κράτησαν τελικά χαμηλά του στόχους της  περιφέρειας. Κι όλα αυτά σε μια εποχή πολύ κρίσιμη για την περιοχή μας που όχι τυχαία μαστίζεται από την ανεργία  την εγκατάλειψη της γης και την μετανάστευση.

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης θα πει ότι το  μεγαλύτερο πρόβλημα, μάστιγα της εποχής μας κυριολεκτικά, είναι η ανεργία και ότι το ποσοστό ανεργίας είναι τόσο υψηλό όσο υψηλό είναι και το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης της πλειονότητας των νέων μας.

» Στον τόπο μας, όπως και σ’ ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει και φτώχεια και δυστυχία και αδικία. Βεβαίως, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη δεν επιτελούνταν αυτό το  έργα στην Περιφέρειάς μας».

Έργα  μολις  2,2 δις ευρώ  για ολόκληρη την  Θεσσαλία

* Στον  κρίσιμο αγροτικό τομέα όπου δραστηριοποιούνται πάρα πολλοί άνθρωποι συμφωνα με τον απολισμό της περιφέρειας έγιναν έργα μόλις 136 εκατ. €

* Σε σχολεία δαπανήθηκαν μόλις 171 εκατ. €

* Σε οικισμούς δοθήκαν μικροποσά συνολικά 43 εκατ. €

* Για τουρισμό πολιτισμό δέθηκε το ευτελές πόσο των 55 εκατ. €

* για την υγεία και την πρόνοια έγιναν έργα αξίας μόλις 77 εκατ. €

* Για τον αθλητισμό δαπανήθηκαν μόλις 31,6 εκατ. €

*Για το LEADER 35,3 εκατ. €

Σχεδόν τα μισά χρήματα  από όσα πήρε η περιφέρια  και ειδικότερα  986 εκατ. € πήγαν σε  συγκοινωνίες και σε μεγάλες εργολαβίες

Οι  εργολαβίες σε  περιβαλλοντολογικά έργα απορρόφησαν έργα 386 εκατ. €.

Την ίδια στιγμή μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας εξελίσσεται σε περιβαλλοντολογική τραγωδία .

Ενώ  το υδροηλεκτρικό  εργοστασίου στη Μεσοχώρα, ένα έργο οµολογουμένως σωτήριο για το περιβάλλον, αφού θα παράγεται «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια θυμίζει το γεφύρι της  Αρτας. Όλο  ολοκληρώνεται και όλο μη ολοκληρωμένο παραμένει.

Είναι προφανές ότι η Θεσσαλία  μπορεί να  διεκδικήσει πολλά περισσότερα  από την Ευρώπη όσο και από την Αθήνα.

Μπορεί ακομη και να   αναδιαρθρώσει τους λιγοστούς πόρους  προς όφελος των πολλών και να τους στρέψει  σε πιο ανθρωπογενείς δραστηρίοτητες αντί των εργολάβων. Μπορεί να μην αρκεστεί στο ξεροκόμματο που μας πετάξαν οι Ευρωπαίοι οι εταίροι.

Χρειάζεται απλώς μια άλλη πιο διεκδικητική πρόταση.

Αρέσει σε %d bloggers: