Τουρκία: Θηριώδης ανάπτυξη 7,4% πέρσι, με εθνικό νόμισμα

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας έφθασε το 7,4% πέρυσι.  Η χώρα αυτή παιρνει  την μεριδα το λέοντος από τις επενδύσεις που κατευθύνονται στην περιοχή  των Βαλκανίων. Λόγο του καταστροφικού  ευρώ οι επενδύτες  παρακάμπτουν τον άλλοτε  ισχυρό οικονομικό παίκτη στην περιοχή που ήταν η Ελλάδα.

Ανησυχία  στην Τουρκία προκαλεί μόνο το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών και το αυξημένο επίπεδο του πληθωρισμού που  δημιουργουν οι αυξήσεις μισθών και η υπερκατανάλωση.

Όπως  σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θαπαραλείψει να παρουσιάσει ως τρόπαιο την ραγδαία ανάπτυξη της χώρας που φέρνει πλούτο στα νοικοκυριά. Η Τουρκία κατέγραψε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 7,4% σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Μια επίδοση πολύ καλύτερη από αυτή του 2016 (3,2%) που σημαδεύθηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος, τις μαζικές εκκαθαρίσεις και μια σειρά επιθέσεων  οι οποίες οδήγησαν σε βουτιά (-30%) τα τουριστικά έσοδα.

Το τελευταίο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 7,3% – το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 (G20). Μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο  ασύλληπτο 11,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναθεωρήθηκαν επί τω βελτίω.

Συγκρίσιμη με την Κίνα και την Ινδία

«Η ανάπτυξη κατά 7,4% τοποθετεί την Τουρκία πολύ πάνω από τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη  την καθιστά συγκρίσιμη  με την Κίνα και την Ινδία», σχολιάζει ο οικονομολόγος Τίμοθι Ας σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η Κίνα και η Ινδία κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 6,9% και 7,1% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η πολιτική μακροημέρευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τον Μάρτιο γιόρτασε τα 15 του χρόνια στην εξουσία, ανέκαθεν στηριζόταν στις οικονομικές του επιτυχίες. Η αυταρχική του στάση, ωστόσο, τον έχει αποξενώσει από ένα μέρος του πληθυσμού, έχει επιβραδύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έχει πλήξει τον ενθουσιασμό των ξένων επενδυτών τα τελευταία χρόνια.

Για να διατηρηθεί η ανάπτυξη μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση τον Απρίλιο του 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφάρμοσε, αυτούς τους τελευταίους μήνες, μια πολιτική δημοσιονομικής τόνωσης, επεκτείνοντας σημαντικά το ταμείο εγγυήσεων των τραπεζικών πιστώσεων και αυξάνοντας τους μισθούς. Παράλληλα, ακολούθησε μια πολιτική σημαντικών έργων.

Το αποτέλεσμα; Η εγχώρια κατανάλωση (+7,4%) οδήγησε στην ανάπτυξη. Ο τομέας υπηρεσιών (+10,7%), η μεταποιητική βιομηχανία (+9,2%) και οι κατασκευές και τα δημόσια έργα (+8,9%) αποτέλεσαν επίσης κινητήριους παράγοντες της ανάπτυξης.

Επιβράδυνση ενόψει

Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα δεν είναι  μόνο ρόδινη. Ο πληθωρισμός πιο αυξημένος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας (10,26% τον Φεβρουάριο).

Το τουρκικό νόμισμα έχει επίσης υποτιμηθεί σε σχέση με το δολάριο το 2017. «Ο συνδυασμός μιας ισχυρής και μη ισορροπημένης ανάπτυξης και ενός αυξημένου πληθωρισμού δημιουργεί κινδύνους για υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας» προβλέπει  η Capital Economics.

Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, αναμένεται  μια καποια επιβράδυνση της ανάπτυξης  τουρκικής οικονομίας από τα φετινά θηριώδη νούμερα . Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs  προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης  μόνο 4%  για το 2018.


Αρέσει σε %d bloggers: