Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας για τους πλειστηριασμούς

Οχι σε διώξεις και ποινικοποίηση

Η κινητοποίηση της 10ης Ιανουαρίου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση Η κινητοποίηση της 10ης Ιανουαρίου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση. Να σταματήσουν «όλες οι διώξεις και η ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών» ζητά ο Δήμος Λαρισαίων με ψήφισμα που – κατά πλειοψηφία – εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας στην προχθεσινή του συνεδρίαση.

Όπως είναι γνωστό, μετά την κινητοποίηση που έγινε στις 10 Ιανουαρίου ’18 έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας κατά των πλειστηριασμών, προκλήθηκε αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Με επτά πολίτες να κατηγορούνται για «παραβίαση οικιακής ειρήνης» καθώς όπως σημειώνεται και στη δικογραφία «μαζί με άλλα περίπου 60 άτομα κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εμπόδισαν τρεις συμβολαιογράφους που ήταν υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, να εισέλθουν εσωτερικά του Δικαστικού μεγάρου για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Να σημειωθεί ότι οι επτά Λαρισαίοι κατηγορούμενοι είναι μέλη της Πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών αλλά και του εργατικού κινήματος, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΕΚΛ. Τ. Τσιαπλές.

Να διευκρινισθεί επίσης ότι η προκαταρκτική έρευνα (σ.σ. από τις πρώτες πανελλαδικά όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές) θα περαιωθεί με την ολοκλήρωση των καταθέσεων όσων φέρονται να εμπλέκονται, ενώ στο μεταξύ φορείς εκδίδουν ψηφίσματα ζητώντας την παύση της δίωξης.

Στο ίδιο πλαίσιο, με πρωτοβουλία της παράταξης του ΚΚΕ, «Λαϊκή Συσπείρωση», ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Παζιάνας, έφερε το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, εισηγούμενος σχέδιο ψηφίσματος.

 Στο οποίο μεταξύ άλλων σημειωνόταν «η αντίθεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας».

Προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι ο σκοπός της αυτεπάγγελτης δίωξης στοχεύει στον εκφοβισμό όσων αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ώστε να προωθεί ανεμπόδιστα η διαδικασία των κατασχέσεων και πλειστηριασμών των εργατικών, λαϊκών κατοικιών». Ζητώντας τέλος να σταματήσουν όλες οι διώξεις και οι ποινικοποιήσεις των αγώνων.

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων ο κ. Καλογιάννης σημείωσε την αντίθεσή του στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων για να τονίσει την αντίθεση της δημοτικής αρχής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας «που πρέπει να προστατευθεί», για να διαφοροποιηθεί ωστόσο στους πλειστηριασμούς που αφορούν «σε βίλες και σε κακοπληρωτές».

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημ. Μπαμπαλής τόνισε πως «το μείζον ζήτημα είναι πως, με εκβιασμό που προφανώς υπάρχει από τους δανειστές, έχουμε πάει στην επόμενη κατάσταση και δεν μιλάει κάποιος για την περιουσία που δημιούργησαν κακοπληρωτές και μας χρεώσανε τον λογαριασμό αλλά μιλάμε για τη λαϊκή, πρώτη κατοικία». Για να στηρίξει, το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, καταθέτοντας επιμέρους παρατηρήσεις.

Με το ψήφισμα συμφώνησε και ο αντιδήμαρχος Γ. Ζαούτσος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα έπρεπε να είναι γενικό και να μην εστιάζει μόνο στον πρόεδρο του ΕΚΛ, Τ. Τσαπλέ. Με το προτεινόμενο ψήφισμα συμφώνησε τέλος και η σύμβουλος της πλειοψηφίας Αγγέλα Βαγενά.

Μετά από τοποθετήσεις και άλλων συμβούλων, ο αντιδήμαρχος Δημ. Μαβίδης διευκρίνισε ότι το προτεινόμενο ψήφισμα εστιάζει στην προστασία των πολιτών που διαδηλώνουν υπέρ των λαϊκών κατοικιών και πως το δημοτικό συμβούλιο δεν καλείται «να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά των πλειστηριασμών».

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τελικά μετά από διαβουλεύσεις και τις αρνητικές ψήφους, του κ. Παζιάνα και του συμβούλου της πλειοψηφίας Αλέξ. Μπατζανούλη, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε -κατά πλειοψηφία- το εξής ψήφισμα που εισηγήθηκε ο κ. Καλογιάννης: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων εκφράζει την αντίθεσή του στην άσκηση δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, με τη συνδρομή της αστυνομίας, σε βάρος του περιφερειακού συμβούλου και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, Αναστασίου Τσιαπλέ και άλλων 6 διαδηλωτών, που συμμετείχαν στις ειρηνικές συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, χωρίς να συμβεί κάποιο πρόβλημα.

 Και ζητά: Να σταματήσουν όλες οι διώξεις και η ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί εργατικών-λαϊκών κατοικιών, λαϊκών καταθέσεων και εργαλείων δουλειάς αυτοαπασχολούμενων και μικροαγροτών».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Ελευθερία


Αρέσει σε %d bloggers: