ΚΑΠΑ RESEARCH :Τι ψηφίζουν οι Θεσσαλοί


Η πρόθεση ψήφου και η παράσταση νίκης. Οι διαφορές των κομμάτων σε σύγκριση με τα πανελλαδικά ποσοστά και η «ψαλίδα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το υψηλό ποσοστό  της ΛΑΕ σε σχέση με το πανελλαδικό   της ίδιας εταιρίας.

«Καθρέφτη» των θέσεων των Θεσσαλών πολιτών για τις προτεραιότητές τους στην «Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας» αποτελούν τα ευρήματα δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ RESEARCH.

Στην πανελλαδική έρευνα, που έγινε τον Μάρτιο, οι ερωτηθέντες απαντούν σε θεματικές ενότητες όπως οι στόχοι του έθνους την επόμενη δεκαετία, η ανάδειξη νέων εκπροσώπων στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Αυτοδιοίκηση με αφορμή τις εκλογές του 2019, τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέξουν τα δημόσια πρόσωπα, αλλά και για τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σκέλος της έρευνας που αφορά στις Περιφέρειες, όπου καταγράφονται οι θέσεις των Θεσσαλών. Στην παράσταση νίκης, λοιπόν, στη Θεσσαλία, πρώτη έρχεται η ΝΔ με 57,5% ποσοστό μεγαλύτερο από το πανελλαδικό (όπου επίσης η ΝΔ έρχεται πρώτη με 53,5%) και δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,5%, όπως και πανελλαδικά έρχεται δεύτερος (26%).

Με τη διευκρίνιση ότι η ψαλίδα κλείνει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που σημειώνει θετική μεταβολή +4,5% (από 21,5% τον Δεκέμβριο του 2017 σε 26% τον Μάρτιο του 2018 έναντι του 59% και 53,5% των αντίστοιχων ποσοστών της ΝΔ που σημειώνει αρνητική μεταβολή -5,5%).

Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης;», το 41% των Θεσσαλών (47,5% πανελλαδικά) απαντά κανένας από τους δύο, το 34% (28,5%) ο Κυρ. Μητσοτάκης και το 24,5% (22,5%) ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρόθεση ψήφου («εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε») μεταξύ των Θεσσαλών ερωτηθέντων και του πανελλαδικού δείγματος δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αποκλίσεις. Η ΝΔ έρχεται πρώτο κόμμα στη Θεσσαλία με καλύτερο ποσοστό 22,8% (21,6% πανελλαδικά), δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με χειρότερο ποσοστό 15,7% (17,2%), ενώ στη Θεσσαλία τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή 8,4% (7,8%). Οταν πανελλαδικά, με τα ίδια ποσοστά, τρίτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο χάνει δυνάμεις σε σχέση με τη δημοσκόπηση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας ακολουθούν:

-Κίνημα Αλλαγής με 7,5% (7,8%),

-ΚΚΕ με 6,8% (6,3%),

-ΑΝ.ΕΛ. με 1,9% (2,5%),

-Ένωση Κεντρώων με 1% (2,3%)

-Λαϊκή Ενότητα με 2,2% (1,5%)

-ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,6% (1,5%) και ΜέΡΑ 25 (το κόμμα του κ. Βαρουφάκη) με 1% (1,2%).

Οι Θεσσαλοί εμφανίζονται προβληματισμένοι (79%) για το μέλλον της χώρας ενώ ελάχιστοι είναι οι αισιόδοξοι καθώς κυριαρχούν τα θέματα της οικονομίας. Στους «σημαντικούς τομείς την επόμενη δεκαετία», πρώτη (86%) έρχεται η Παιδεία, ενώ στο ερώτημα «τι να διαφυλάξουμε ως χώρα, με κάθε κόστος, την επόμενη δεκαετία» το 59% απαντά την εργασία για τους νέους και ακολουθούν τα σύνορα της χώρας (βόρεια και νησιά του Αιγαίου), τρίτη έρχεται η Δημοκρατία και τέλος το… ύψος των συντάξεων.

Οι Θεσσαλοί ζητούν επίσης το κομματικό σύστημα «να απεξαρτηθεί από τη διαπλοκή, τις χάρες και τα συμφέροντα», το νομικό πλαίσιο για τη διαφθορά να γίνει πιο αυστηρό και οι προσλήψεις να γίνονται βάσει των πραγματικών αναγκών.

Στους διεθνείς οργανισμούς και χώρες που θα ενισχυθούν περισσότερο την επόμενη δεκαετία εντάσσουν Κίνα και Ρωσία και σε αυτούς που θα αποδυναμωθούν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ζώνη του Ευρώ και η Τουρκία.

Με αφορμή τις πολλαπλές εκλογές το 2019 (πρωθυπουργός, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.ά.) οι πολίτες ερωτώνται πόσο σημαντική είναι η εκλογή ή επιλογή προσώπου στα παραπάνω αξιώματα, το 83% απαντά τον πρωθυπουργό ενώ δεύτερος (με 73%) αναδεικνύεται ο δήμαρχος. Τι ορίζουν οι Θεσσαλοί ως προτεραιότητες του περιφερειάρχη την επόμενη τετραετία; Την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, την ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης αλλά και την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κοινωνικής στήριξης των αδυνάτων.

Το 52% κρίνει θετικό το έργο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού, ενώ οι ερωτηθέντες απαντούν και στο τι πρέπει να χαρακτηρίζει τα δημόσια πρόσωπα όπως και τα κριτήρια με τα οποία θα τους επιλέξουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέλος και οι αποκλίσεις (σε θεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο) σε διάφορα ερωτήματα, όπως μεταξύ άλλων, οι προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή εποχή.

Όλη η έρευνα εδώ


Αρέσει σε %d bloggers: