Το ΟΧΙ εκδικείται! Μπροστά στον εκλογικό διασυρμό ο ΣΥΡΙΖΑ!

 Ο εκλογικός διασυρμός ειναι πλέον ορατό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ.  Όπως έδειξε και η πρόσφατη Δημοσκόπηση της PALMOS ANALYSIS  για το TVXS το κυβερνών κόμμα φλερτάρει με μονοψήφια ποσοστά καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με την εκδίκηση του εκλογικού σώματος  για την προδοσία του ΟΧΙ.

Στο εσωτερικό του κόμματος κυριαρχούν δυο σενάρια.

Εκλογές ως τον Σεπτέμβριο

Η μία από αυτές είναι σαφέστατα μειοψηφική και διατυπώνεται σε κλειστό κύκλο, από «συντρόφους που είναι απογοητευμένοι και θεωρούν ότι ο χρόνος που περνά δουλεύει εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», όπως επισημαίνει βουλευτής-στέλεχος της τάσης των 53 και κοντά στον Τσακαλώτο.

Ανεξάρτητα από τον βαθμό αισιοδοξίας που διακατέχει καθένα από τα στελέχη της τάσης πάντως, σε όλους προκάλεσε αίσθηση η τοποθέτηση βουλευτή στη διήμερη συζήτηση (παρουσία υπουργών και βουλευτών), ο οποίος θέλησε να περιγράψει τον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο – κατά τη γνώμη του – κινείται η κυβέρνηση. Όπως είπε, αφήνοντας «άγαλμα» τους περισσότερους: «Μπροστά μας υπάρχουν δύο δρόμοι: Να οδηγηθούμε στις κάλπες, ή να συνεχίσουμε να κυβερνάμε απογοητεύοντας τον κόσμο της Αριστεράς, μέχρι ο Καμμένος να αποφασίσει τη λήξη της ομηρείας μας»!
Την απάντηση στον βουλευτή έδωσε με χιούμορ ο «αρχιτέκτονας» του «ολιστικού» σχεδίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας με χιούμορ: «Δεν συμμερίζομαι την υπεραισιοδοξία σου… Θεωρώ ότι αυτό είναι λάθος».
Εκτός από τον συγκεκριμένο βουλευτή, όμως, και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η αδυναμία αντιστροφής – από τον Αύγουστο και μετά – των πολιτικών που ασκήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια, και πολύ περισσότερο το «φόρτωμα» του προγράμματος με «μνημονιακές ουρές» που δεν προχώρησαν ως τώρα, οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα τον ΣΥΡΙΖΑ σε απομάκρυνση από τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν, στη συρρίκνωση και εν τέλει στην εκλογική συντριβή. Γι’ αυτό και προκρίνουν τη δημιουργία ευνοϊκών όρων εκλογικής σύγκρουσης σε σύντομο χρονικό διάστημα με καταληκτικό όριο τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Αν ηττηθεί, ως αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορεί να «γειωθεί» κοινωνικά και να ξαναπιάσει το νήμα με τα στρώματα που εκφράστηκαν με το Οχι στο δημοψήφισμα, και σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει στην εξουσία έχοντας μπροστά του καθαρό πεδίο για να ασκήσει τις πολιτικές του, χωρίς να είναι με την πλάτη στον τοίχο, όπως συμβαίνει από το 2012 και μετά. Κοντά σε αυτήν την άποψη βρίσκεται η Τασία Χριστοδουλοπούλου και, κατά κάποιες πληροφορίες, ο Θοδωρής Δρίτσας, ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια στελέχη.
Στο τέλος της τετραετίας
Στον αντίποδα αυτής της άποψης είναι η ηγεσία (ο Αλέξης Τσίπρας σε αυστηρό ύφος στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο μίλησε για εκλογές στο τέλος της τετραετίας), οι περισσότεροι υπουργοί, αλλά και τα στελέχη κυβέρνησης και κόμματος που είναι κοντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Χρήστος Μαντάς, η Θεανώ Φωτίου, ο Κώστας Γαβρόγλου και οι βουλευτές Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης και Χριστόφορος Παπαδόπουλος. Αντίλογο στους απαισιόδοξους διατύπωσε στα τέλη της εβδομάδας ο Γιάννης Δραγασάκης, που υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή «η κυβέρνηση είναι στην τελική ευθεία, αλλά δεν έχει κόψει το νήμα. Μετά τον Αύγουστο που θα βγει σε ξέφωτο θα μπορεί να δώσει τη μάχη με καλύτερους όρους».
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επιστροφή Τσακαλώτου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να τους ενημερώσει για τη «βολιδοσκόπηση» που έκανε στο ΔΝΤ για την αύξηση του κατώτερου μισθού και (σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες) για το ενδεχόμενο να παγώσει το ψαλίδι στις συντάξεις, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις θα ισχύσει από 1/1/2019.
Πληροφορίες NEA


Αρέσει σε %d bloggers: