Τελειώνουν τα μνημόνια άλλα η παραμονή στο ευρώ δημιουργεί νέα βάρη!

Το  ΔΝΤ ζητάει μείωση αφορολόγητου από 1/1/19 μαζί με την μείωση συντάξεων καθώς η παραμονή στο ευρώ δημιουργεί  μονίμως νέα χρέη και νέα βάρη

Το Ταμείο απαιτεί, από 1/1/19, μαζί με την μείωση των συντάξεων και την ταυτόχρονη μείωση του αφορολόγητου καθώς και το πάγωμα των όποιων λεγόμενων “θετικών” μέτρων.

Τα νέα μέτρα για  για να πληρωθεί  το  κόστος παραμονής στην ευρωζωνη για το 2019 ξεπερνάνε τα 4 δισ.

Αυτό το πλαίσιο καθιστά πιθανότατα “υποχρεωτική” την  προσφυγή σε εκλογές εντός του 2018.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  θεωρεί  ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας μπορεί να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2019.

Όπως παραδέχεται ανώτατο  κυβερνητικό στελέχους  αυτό σημαίνει  ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι  για να βγει πρωτογενές πλεόνασμα  3,5% για το 2019 προϋπόθεση ειναι η  μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019 και όχι από την 1/1/2020 όπως είναι νομοθετημένο και ψηφισμένο.

Σημαίνει επίσης ότι δεν  επιτρέπεται καμιά πολιτική παροχών

Το θέμα του αφορολογήτου συζητήθηκε στην Ουάσιγκτον τόσο κατά τη συνάντηση των Τσακαλώτο-Χουλιαράκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο  με τον  Πολ Τόμσεν. Ειδικά ο τελευταίος φέρεται να  δίνει στη μείωση του αφορολογήτου χαρακτηριστικά «μεταρρύθμισης» και όχι δημοσιονομικού μέτρου, με την έννοια ότι  συμβάλει στη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Από τα όσα υποστήριξαν μέλη της ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει συμφωνία επί του θέματος:

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φτάσει όχι μόνο στον επίσημο στόχο του 3,5%  αλλά τουλάχιστον στο 4% κι αυτό ακόμη και αν ενεργοποιηθεί καποια πολιτική παροχών. Η ελληνική πλευρά προβλέπει  ότι την επόμενη χρονιά θα παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα  περίπου ένα δισ. ευρώ πάνω από τον επίσημο μνημονιακό στόχο που θα οριστεί στα 6,8 δισ. ευρώ.

Είναι όμως σιγουρο ότι το 2019 θα φέρει τη μείωση των συντάξεων (αυτό θεωρείται πλέον δεδομένο από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρέ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στο 3,7% «συμβαδίζοντας» πλέον με την ελληνική πλευρά, εκτιμά  φετος θα πέσει στο 2,9%  και θα ξανανέβει στο 3,5% το 2019 υπό «προϋποθέσεις».

Αυτές είναι πρώτον η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, δεύτερον η επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019 και όχι από την 1/1/2020 και τρίτον το «πάγωμα» της όποια πολιτικής παροχών που  η κυβέρνηση ήθελε να ενεργοποιηθούν το 2019.


Αρέσει σε %d bloggers: