Χιλιάδες Βολιώτες είπαν όχι στην προοπτική να γίνει ο Βόλος η χωματερή της Ευρώπης!

Χιλιάδες Βολιώτες στο συλλαλητήριο κατα της καύσης σκουπιδιών από την Ευρώπη στην ΑΓΕΤ

Ήταν  από τις ογκωδέστερες  συγκεντρώσεις των τελευταίων  σήμερα στο Βόλο, η σημερινή κατά της καύσης των σκουπιδιών στην πλατεία Ελευθερίας. Χιλιάδες Βολιώτες κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής πολιτών και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην καύση SRF και RDF από τη βιομηχανία ΑΓΕΤ.

Η συγκέντρωση των Βολιώτων έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας από νωρίς, ενώ τους ανθρώπους κρατούσαν συντροφιά τα τύμπανα του σχήματος «CaRacaTu», ενώ το παρών έδωσαν ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής και η πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και Γιώργος Καλτσογιάννης και πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με ενημέρωση των συγκεντρωμένων για τα σωματεία και τους φορείς που παραβρισκόταν, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός εκπροσώπων των φορέων και στη συνέχεια μεγάλη πορεία που κατευθύνθηκε αρχικά στο Δημαρχείο Βόλου και κατευθύνθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ζητώντας την ανάκληση της άδειας καύσης RDF από την ΑΓΕΤ.

ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Χαιρετισμός των  δυο εκ των  τριών περιφερειακών συμβούλων του Δρόμου Ανατροπής για τη  Θεσσαλία στο σημερινό συλλαλητήριο Τάκη Γιαλαμάς και Στέλιου Αναστασόπουλου:

Χαιρετίζουμε το σημερινό παμβολιωτικο δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της καύσης καρκινογόνων αποβλήτων και στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας για να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της δημόσιας υγείας.

Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την υπογραφή Φάμμελου και τις συνεχόμενες δηλώσεις του περί «ενναλακτικου καύσιμου» και «ακίνδυνης καύσης», τις γνωμοδοτικές αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, την ανοχή της Περιφέρειας και τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, κάνει χρήση σκουπιδιών τα οποία κατά την καύση τους εκλύουν καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες. Οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα και μη αναστρέψιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η τσιμεντοβιομηχανία για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της έχει μετατρέψει την περιοχή του βόλου σε χωματερή της Ευρώπης καίγοντας σκουπίδια ξένης (κυρίως) και ελληνικής προέλευσης, τα οποία φθάνουν στο λιμάνι της ΑΓΕΤ με τις ευλογίες και την νομοθεσία της Ε.Ε., ύστερα από τη σχετική συμφωνίατης ελληνικής κυβέρνησης με ξένους επενδυτές.

Ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Δρόμου Ανατροπής έχουμε εξαρχής εκφράσει  την αντίθεση μας σχετικά με την καύση, με τοποθέτησή μας στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, με δηλώσεις και τη
συμμετοχή μας στον αγώνα.

Καλούμε συλλογικότητες, φορείς, σωματεία να συμμετέχουν και να δώσουν το παρων στο επόμενο ραντεβού για να σταματήσει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

Καλούμε από αυτό το βήμα την Περιφερειακή Αρχή να σταματήσει να εμπαίζει τους πολίτες και να πάρει τώρα πρωτοβουλίες που θα σταματήσουν το θανατηφόρο μείγμα που εισπνέουμε.

Υπήρξαν τοποθετήσεις από τους φορείς, φοιτητές , περιβαλλοντικές οργανώσεις, την Επιτροπή Αγώνα:

  • Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής δήλωσε πως το θέμα του Βόλου που υποφέρει και ζητά μέσα από μια ειρηνική διαδήλωση την προάσπιση της υγεία των πολιτών της, απασχολεί πλέον το ευρωκοινοβούλιο.
  • H πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική και ελπιδιφόρα η συμμετοχή των πολιτών στην κινητοποίηση.
  • Το σωματείο Μήτσος Παπαρήγας και η γραμματεία του ΠΑΜΕ εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή του κκε Κώστα Στεργίου. Ανέφερε πως « οι εργάτες της πόλης του Βόλου δηλώνουν την αμετάκλητη την πρόθεση τους να σταματήσουν την πολιτική που τσακίζει τις ζωές τους, γιατί είναι τα πρώτα θύματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσάμης: «Είμαστε πολλοί και είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην καύση RDF ή SRF και στην παραγωγή οποιασδήποτε μορφής ενέργειας στην περιοχή μας με δεδομένο και παραδεκτό από όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους ότι αφενός τα εργοστάσια της περιοχής δεν διαθέτουν, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τους μηχανισμούς ασφαλείας και αφετέρου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και έλεγχοι αυστηροί και συνεχείς που να εξασφαλίζουν την αποτροπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων.
  • Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης: Ο λαός του Βόλου μίλησε και είπε «όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF από το δήμο Βόλου. Ο αγώνας θα συνεχιστεί»
  • Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στ. Ελλάδος και Εύβοιας Δημ. Χορταριάς ανέφερε ότι η ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ στηρίζει όλες αυτές τις κινητοποιήσεις και φορείς που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

Η πορεία των χιλιάδων πολιτών του Βόλου αφου πέρασε απο τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και στην συνέχεια διαλύθηκε. Το μύνημα πάντως που δόθηκε από την μεγαλειώδη κινητοποίηση έιναι ότι ο Βόλος δεν θα δεχτεί καύση σκουπιδιών και άμεση απειλή για την δημόσια υγεία των πολιτών του.

πληρ: thessaliatv.Αρέσει σε %d bloggers: