Διαδήλωση-πάρτι κατά του Μακρόν για την πρώτη επέτειο στην προεδρία

 Η εκδήλωση για τον Γάλλο πρόεδρο δεν είχε καλεσμένο τον ίδιο, αλλά δεκάδες χιλιάδες που κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική μεταρρυθμίσεων  που ακολουθεί

Δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα περίμενε ο πρόεδρος της Γαλλίας στην πρώτη επέτειο της εκλογής του. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε τη Γαλλία να έχει υποκύψει στη διεθνή γοητεία του. Αλλά οι Γάλλοι έχουν μια διαφορετική άποψη για τον κεντρώο και φιλελεύθερο ηγέτη της χώρας.

Αυτό φάνηκε και στην ογκώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων του γάλλου προέδρου που διοργανώθηκε το Σάββατο στο Παρίσι, προκειμένου να συμπέσει με την πρώτη επέτειο από την εκλογή του.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Παρισιού, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 40.000.

Ωστόσο, το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο βουλευτής του οποίου Φρανσουά Ραφίν ήταν ο εμπνευστής αυτής της διαδήλωσης, έκανε λόγο για 160.000 διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους.

Η διαδήλωση που ονομάστηκε «Πάρτι για τον Μακρόν» ( «la Fête à Macron») ξεκίνησε νωρίτερα από την πλατεία της Οπερας μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα με καλοκαιρία και μαζικό πικνίκ.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον Μακρόν», «Μακρόν, ο πρόεδρος των πλουσίων» και «Μακρόν, βγες από το κάδρο».

Παρά το θετικό κλίμα στη διαδήλωση, περίπου 2.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ανάμεσά τους άνδρες των δυνάμεων αποκατάστασης της τάξης, είχαν αναπτυχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Πλατεία της Βαστίλης.

Ο Μακρόν εξελέγη πρόεδρος στις 7 Μαϊου 2017 επικρατώντας της ακροδεξιάς υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο εξασφαλίζοντας το 66,1% των ψήφων.

Η κυβέρνησή του έχει παρουσιάσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους στα εργασιακά, οι οποίες έχουν προκαλέσει λαϊκή αντίδραση κυρίως από τα συνδικάτα.

Πληροφοριες: Iskra.gr, protagon.gr


Αρέσει σε %d bloggers: