Διαγραφή χρέους 250 δις θα ζητήσει η Νέα κυβέρνηση της Ιταλίας!

ΣΤΟ ΦΩΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Το κείμενο προγραμματικής συμφωνίας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λίγκας έφερε στο φως της δημοσιότητας πρώτη η Huffington Post Italy.Το κείμενο δημοσιεύθηκε  το βράδυ της 15ης Μαίου  με τίτλο «συμφώνο για μια κυβέρνηση αλλαγής», 39 σελίδων, το οποίο είχε υπογραφεί στις 14 Μαίου και από τα δύο κόμματα, το σάιτ Huffpost Ιταλίας έσπειρε τον πανικό

στις αγορές και στο κέντρα αποφάσεων της ΕΕ.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ιταλίας, τα οποία βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, έχουν συζητήσει να ζητήσουν έξοδο από το ευρώ και  προγραμματίζουν να ζητήσουν από την ΕΚΤ να διαγράψει χρέος της χώρας ύψους 250 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας τους.

Μερικά λεπτά αργότερα,  με  μια κίνηση τακτικής οι  δύο ηγέτες επιχειρούσαν  να ηρεμήσει τα πνεύματα. Η Λίγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων δήλωσαν ότι  δεν θα επιχειρήσουν την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ προφανώς γιατί έχουν σχεδιάσει την πολιτική στρατηγική και δεν θελουν να προκαλέσουν άσκοπη φυγή κεφαλαίων από την χώρα.

Ανησυχία στους οικονομικούς κύκλους

Ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής και εγγυητής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, πρώτου σε ψήφους κόμματος της Ιταλίας, στις πρόσφατες εκλογές, είχε ξαναβάλει πρόσφατα στο τραπέζι την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για το ενιαίο νόμισμα και δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα προτιμούσε να υπάρχουν δύο νομίσματα «το ένα για τον βορρά και το άλλο για τον νότο της Ευρώπης».

Οι οικονομικοί κύκλοι της Ευρώπης, σε κάθε περίπτωση, άρχισαν την επίθεση τους. Το σπρεντ μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας άρχισε να ανεβαίνει μπροστά στην προοπτική μιας συγκυβέρνησης Πέντε Αστέρων-Λίγκας, με τόσο έντονο ευρωσκεπτικισμό και παιδαριώδεις οικονομικές απαιτήσεις. «Υπάρχει κίνδυνος όλα αυτά να αυξήσουν τους φόβους και τα στερεότυπα ότι οι Ιταλοί δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο οικονομολόγος και πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Η διάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, βασισμένη στην κυριαρχία της αγοράς και τον σεβασμό σε κανόνες που είναι αυστηροί και αβάσιμοι από κοινωνική και οικονομική οπτική, πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά», αναφέρεται στο κείμενο-συμφωνία των δύο κομμάτων.
«Συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες οικονομικής και νομικής φύσης πρέπει να εισαχθούν για να επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αποχωρούν από τη νομισματική ένωση και έτσι να ανακτήσουν τη νομισματική τους κυριαρχία», προσθέτει.

Ζητούν κούρεμα χρέους 250 δις!

Επίσης, στη σελίδα 38 του συμφώνου, υπάρχει το αίτημα να ζητηθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κουρέψει απλά τα 250 δις ευρώ ιταλικού χρέους που κατέχει η κεντρική τράπεζα.

Όσον αφορά την εγχώρια οικονομική πολιτική, το έγγραφο επιβεβαιώνει την προώθηση του εγγυημένου εισοδήματος για τους φτωχούς Ιταλούς (Κίνημα Πέντε Αστέρων, πιο αριστερά), καθώς και τις περικοπές στον φόρο εισοδήματος (Λίγκα, δεξιά), αλλά και σχέδια αντιστροφής της μεταρρύθμισης του 2011 στις συντάξεις – όλα μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά.

Στην εξωτερική πολιτική, το 5 αστερια και η Λίγκα -που αυξανόμενα κλίνουν προς το Κρεμλίνο- καλούν σε «άμεση απόσυρση» των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. «Επιβεβαιώνουμε τη συμμετοχή μας ως μέλη στη Βορειοατλαντική συμμαχία, με τις ΗΠΑ προνομιούχο σύμμαχο και ένα άνοιγμα στη Ρωσία, που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως «απειλή», αλλά οικονομικός και εμπορικός σύμμαχος», σημειώνεται στο κείμενο.


Αρέσει σε %d bloggers: