Η Ουάσινγκτον αποσύρεται από τη βορειοδυτική Συρία αφήνοντας την περιοχή στους Τούρκους!

Η αμερικανική κυβέρνηση θα διακόψει τη «βοήθεια» προς τη βορειοδυτική Συρία, όπου κυριαρχούν ισλαμιστικές οργανώσεις και θα επικεντρώσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ, στα βορειοανατολικά σύμφωνα με το CBS.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί και ως πράσινη κάρτα  στην Τουρκία  για να συνεχίσει  και να επεκτείνει την εισβολή στην βορειοδυτική Συρία στρεφόμενη προς την Μανμπιτζ που ελέγχουν οι Κούρδοι,  Οι οποίοι

θεωρητικά θα είναι οι αποδέκτες της βοήθειας στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Είναι μάλλον φανερό  ότι ο ντε φακτο διαμελισμός της Συρίας ειναι σε εξέλιξη με Τούρκους και Κούρδους να μοιράζονται τον Βορά της χώρας  υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του CBS δεκάδες εκατομμύρια δολάρια θα περικοπούν από προγράμματα που στήριζαν οι ΗΠΑ στα βορειοδυτικά, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούσαν την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, τη στήριξη της ανεξάρτητης κοινωνίας και των ΜΜΕ και την ενίσχυση της εκπαίδευσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι από την απόφαση αυτή δεν θα επηρεαστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη βορειοδυτική Συρία, γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ, που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας το οποίο ελέγχεται από ισλαμιστικές οργανώσεις.

Αξιωματούχος εξήγησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να προσφέρει περισσότερη βοήθεια σε περιοχές της Συρίας όπου οι ΗΠΑ ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο.

Σύμφωνα με άλλο Αμερικανό αξιωματούχο, οι περικοπές στα βορειοδυτικά θα γίνουν μέσα σε ένα διάστημα μηνών. «Ο κίνδυνος είναι μια επανάληψη αυτού που ο πρόεδρος επέκρινε στο Ιράκ: να αφήσουμε ένα κενό εκεί που η βία μπορεί να επιδεινωθεί και να επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές να το εκμεταλλευθούν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ ReutersΑρέσει σε %d bloggers: