20ή Μαΐου 1η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας!

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας εχει κυρηχθεί  η 20ή Μαΐου από τον  ΟΗΕ, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα μετά από πρόταση της Σλοβενίας ​​με την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Κεντρικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν τα έντομα στη βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον φθίνοντα αριθμό τους.

Σύμφωνα με το Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.

Η Σλοβενία ​​απαγόρευσε τη χρήση των νεονικοτινοειδών το 2011, καθιστώντας τη μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έχει αναλάβει δράση στο θέμα αυτό, ενώ η ΕΕ εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης.

Η Ένωση Σλοβένων Μελισσοκόμων, έπεισε τον Υπουργό Γεωργίας της το 2015 να προβει σε ενέργειες υπέρ της προστασίας των μελισσών καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρειται ραγδαία μείωση του αριθμού των Μελισσών εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο που αγγίζει και το 40-45% και οι οποίες αποτελούν τον κύριο επικονιαστή των φυτών και δέντρων σε ποσοστό περίπου 82% για όλο τον πλανήτη!

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναδεικνύουν τον 1ο Παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Μέλισσας με την έκδοση και κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων «20 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας».

Η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας» αποτέλεσε το κίνητρο της έκδοσης γραμματοσήμων που υπενθυμίζουν τον κομβικό ρόλο των μελισσών στη βιώσιμη ανάπτυξη, ευαισθητοποιώντας για τον φθίνοντα αριθμό τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε πρόσφατα την πλήρη απαγόρευση τριών εντομοκτόνων νεονικοτινοειδών που σκοτώνουν τις μέλισσες. Η απαγόρευση υπερψηφίστηκε από τη χώρα μας και αφορά όλες τις καλλιέργειες/χρήσεις.

Η Αναμνηστική Σειρά γραμματοσήμων με τίτλο «20 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας» κυκλοφορεί στις 20 Μαΐου 2018 και η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και τον Μελισσοκομικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σαρωνικού «Το Κεντρί» την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00 στο Plaza Resort Hotel στην Ανάβυσσο (52ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, Παραλία Αναβύσσου)Αρέσει σε %d bloggers: