Δεν μας ρυθμίζουν το χρεος. Μας επιβάλουν νέα μέτρα για να το πληρώσουμε

Πέρασε η γραμμή της Γερμανίας όπως ήταν αναμενόμενο.

Οι επικαιροποιημένες αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους που για πρωτη φορά τεθήκαν στο τραπέζι από τους Γερμανούς τον Απρίλιο γίνονται τελικά θεση των θεσμών και θα ζητηθούν τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το εξωφρενικό πλεόνασμα αλλάζει τα δεδομένα και η πλήρη υποταγή της κυβέρνησης Τσιπρα απομακρύνει συνεχώς της συμφωνία για το χρέος! Οιαδήποτε έκθεση βιωσιμότητας που θα μιλά για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα καταδείξει απλώς ότι απαιτούνται νέα μέτρα για να καταστεί αυτό βιώσιμο.

Όπως δήλωσε ο πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, «κοινός στόχος (σ.σ.: Ευρωπαίων και ΔΝΤ) είναι να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Για το σκοπό αυτό δόθηκε εντολή στους θεσμούς να προχωρήσουν στην τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) ώστε να προσαρμοστούν τα μέτρα στο πλαίσιο των αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου.

Οι  οποίες αποφάσεις θα ληφθούν τον φετινό Ιούνιο. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

Για το αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ως τις 21 Ιουνίου, ο Μ. Σεντένο παραδέχθηκε ότι είναι φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, τόνισε όμως, ότι βλέπει δέσμευση από όλες τις πλευρές στην επίτευξη του στόχου και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Σε ερώτηση για ΔΝΤ, που έχει δηλώσει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για να προλάβει να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα, ο κ. Σεντένο απάντησε ότι το Ταμείο δουλεύει για πολύ καιρό στο πρόγραμμα και συνεργάζεται πολύ στενά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι είμαστε στο τέλος του προγράμματος, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πολύ γρήγορα. Σε αυτό το στάδιο οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι στο τέλος η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένη, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές. Αυτός είναι ο στόχος. Πρέπει να γίνουν πολλά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η τελευταία ημέρα για το πρόγραμμα είναι η 20η Αυγούστου. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι τις επόμενες λίγες ημέρες θα υπάρξουν πολλές πληροφορίες και συζητήσεις».

Όπως εξήγησε ο  Γαλλος επίτροπος Μοσκοβισί, «τα χρονοδιαγράμματα του ΔΝΤ καθορίζονται από το ΔΝΤ και είναι πλήρως δεσμευμένο. «Δουλεύουμε στο ίδιο πνεύμα, όλοι θέλουμε να πετύχει», πρόσθεσε, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο αισιοδοξία ότι το Ταμείο θα ενεργοποιήσει, τελικά, το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.


Αρέσει σε %d bloggers: