Πότε βγάζουμε εντελώς τις πόρτες από τα μελίσσια

Ερωτήσεις – Απαντήσεις μελισσοκόμων…
Καλησπέρα. θα ήθελα να μου απαντήσετε στο εξής. Πότε βγάζουμε εντελώς τις πόρτες από τα Μελίσσια, αν είναι σωστό δηλαδή!

Απάντηση…
Φυσικά και βγάζουμε τα πορτάκια από τα μελίσσια. Οι μελισσοκόμοι αφαιρούν τα πορτάκια συνήθως τον Μαίο δηλαδή τότε που η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά, και παρατηρείτε στην είσοδο των μελισσιών μεγάλη κίνηση από συλλέκτριες. Δηλαδή το πορτάκι εμποδίζει τις μέλισσες να μπαινοβγαίνουν γρήγορα, και τις καθυστερεί στη συλλογή μελιού γύρης. Γενικά σε όλα τα μεγάλα μας μελίσσια είναι κακό να αφήνουμε τα πορτάκια, πόσο μάλλον αν βρίσκονται σε νομή για μέλι.

Ένας  παλιός δάσκαλος μελισσοκόμος   προσπαθώντας να ταυτισει τους νεότερους με τα μελίσσια τους  έλεγε ότι «αν  κρυώνεις το βράδυ κρυώνουν και τα μελίσσια σου»!
«Όσο αφαιρείς σκεπάσματα από τον δικό σου κρεβάτι τόσο να μεγαλώνεις το άνοιγμα της πόρτας της κυψέλης. Όταν φτάσεις  να κοιμάσαι με σεντόνι, η κυψέλη  σου  πρέπει να είναι ανοικτή και όταν θα κοιμάσαι με παπλώματα η κυψελη σου πρέπει να έχει την χειμερινή της είσοδο.»
Όσον αφορά τις παραφυάδες που είναι μικρότερες των 5 πλαισίων τα πορτάκια τις βοηθάνε να υποστηρίζουν και να φρουρούν τη κυψέλη τους καλύτερα. Ξέρετε οι μέλισσες έχουν πολλούς εχθρούς, απο πεταλούδες σφήκες σερσέκια μέχρι αχερόντιες οι οποίες συγκεκριμένα μπορούν να οδηγήσουν το σμήνος στην οριστική εγκατάλειψη της κυψέλης του. Δεν χρειάζεται να το αφαιρέσουμε !


Αρέσει σε %d bloggers: