Εξωφρενική παρέμβαση Βερολίνου προς Αθήνα και Σκόπια: Επιλύστε ΤΩΡΑ τα το ονοματολογικό

Η παρέμβαση της Γερμανίας επιταχύνει την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό και πλέον περνάμε σε επίπεδο πρωθυπουργών που τρέχουν να συμμορφωθούν.

Εντολή τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να επιλύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», ήρθε από το Βερολίνο σε  μια ακόμη εξωφρενική παρέμβασή του για το ονοματολογικό. Όλα αυτα στον απόηχο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών οι οποίες τελειώσαν σε επιπεδο ΥΠΕΞ, αλλά και της απευθείας επικοινωνίας που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ τις προηγούμενες ημέρες.

Ενόψει της συνάντησης, την Τρίτη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του

Χάικο Μάας, στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ τόνισε ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σύμφωνα με την κυρία Άντεμπαρ, κατά την αυριανή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία από την γερμανική σκοπιά «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός».

«Πιστεύω επίσης ότι και το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί», διευκρίνισε, και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του Βερολίνου για την επίλυση του θέματος, δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας.

Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν ΤΩΡΑ τα τελευταία ζητήματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση πριν από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η κυρία Άντεμπαρ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να επιχειρήσει καμία εικασία, αλλά εκτιμά ότι είναι ένα ερώτημα που θα θέσει αύριο και ο κ. Μάας στον κ. Κοτζιά.

Η παρέμβαση της Γερμανίας βάζει στην τελική ευθεία και επίπεδο πρωθυπουργών την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, όπως προκύπτει  και από δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, αν και δεν είναι  ακόμα σαφές ποιες είναι οι επιλογές που προκρίνονται για το όνομα.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών», είπε ο κ. Κοτζιάς στις Βρυξέλλες, όπου χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε επαφές με τον σκοπιανό ομόλογό του. Οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, «θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Πληροφοριες SKAI


Αρέσει σε %d bloggers: