Η Αθήνα παραδίδει και τα Σκόπια αποδέχονται το όνομα «Σερέβνα Μακεδονια»!

 Η Ελλάδα  και η ΕΕ παραδιδει και τα  Σκόπια αποδέχονται το όνομα «Severna Makedonja», ενιαίο και αμετάφραστο. Στα ελληνικά, «Severna Makedonja» σημαίνει Βόρεια Μακεδονία.

Και ενώ δεν υπάρχει καμιά επιφύλαξη από την Κυβερνηση  Τσίπρα βασικό ζητούμενο παραμένει να συνεκτιμήσει τα δεδομένα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ώστε να καταλήξει εάν μπορεί να περάσει την συμφωνία στη χώρα του.

Τα κλιμάκια που έχουν αναλάβει την επεξεργασία σε νομικό επίπεδο, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε τελικό

κείμενο, καθώς υπάρχουν αγκύλες με σημεία στα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, όπως είναι το ευαίσθητο ζήτημα της εφαρμογής erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση.

Στην Αθήνα θεωρούν πιθανότερο να υπάρξει απαντητικό τηλεφώνημα από τον Ζάεφ σήμερα, χωρίς να αποκλείεται να συμβεί αυτό και αύριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γλώσσα που ομιλούν οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποκαλείται «μακεδονική», θυμίζοντας ότι πρόκειται πάντως για σλαβική γλώσσα.

Η υποκοότητα θα αναφέρεται ως «Βόρεια Μακεδονία», ενώ στην εθνότητα καταγράφεται «μακεδονικό έθνος».

Η συμφωνία αυτή  θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσει στην Ελλαδα όμως χαρακτηρίζεται ως «πολύ δύσκολη» για τα Σκόπια, αφού η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα περιοριστει στο θέμα του ονόματος, αλλά θα καλύψει και το ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η ελληνική πλευρά και παράγοντες της διεθνούς κοινότητας εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκε Ιβανόφ δεν μπορεί να ανακόψει τις εξελίξεις, παρά μόνο να τις επιβραδύνει.>

Αρέσει σε %d bloggers: