Ιταλία: Ξηλώνεται η μεταρρύθμιση στα εργασιακά που επέβαλε η ΕΕ

Αλλαγές στα εργασιακά προανήγγειλε η νεα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα αναθεωρήσει την μεταρρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι και την ΕΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας, Λουίτζι ντι Μάιο.

Η μεταρρύθμιση αυτή, που υιοθετήθηκε το 2015, καθιστούσε ευκολότερες τις απολύσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ παρείχε δημοσιονομικά κίνητρα για επιχειρήσεις που προσλάμβαναν μόνιμους

εργαζόμενους με νέους, λιγότερο προστατευτικούς όρους.

«Οι πολίτες όχι μόνο δεν έχουν καμιά (εργασιακή) ασφάλεια, για να παντρευτούν, αλλά δεν έχουν ούτε (εργασιακή) ασφάλεια, για να προγραμματίσουν τις διακοπές τους», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Ντι Μάιο, ο οποίος διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Εργασίας και βιομηχανίας.

Πάντως, η άνοδος της συνολικής απασχόλησης οφείλεται κυρίως στις μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων από προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης και δεν παρείχαν περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους.

Τον Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας της Ιταλίας ανήλθε σε 11,2%.

«Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την οικονομία, πρέπει να μειώσουμε την αβεβαιότητα και μια από τις αιτίες για την ύπαρξη αβεβαιότητας είναι η νομοθεσία για την απασχόληση», δήλωσε ο κ. Di Maio. «Η νομοθεσία για την απασχόληση πρέπει να επανεξεταστεί».

πηγη: euractiv.gr


Αρέσει σε %d bloggers: