Έφερε συμφωνία με απώλειες για την Ελλάδα κατ εντολή ξένων δυνάμεων

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα  καταλήγει σε συμφωνια με απώλειες για την ίδια ώστε το γειτονικο κράτος να σταθεροποιηθεί και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ .

Συγκεκριμένα όπως παραδέχεται το Μαξίμου σε non paper ενδεχόμενη παραπομπή της λύσης σε μελλοντική συγκυρία:

  • θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της  γειτονικής χώρας (η οποία πέρυσι πέρασε σφοδρή κρίση) με επιπτώσεις στην διαπραγματευτική της δυνατότητα.
  • θα ενίσχυε τον ρόλο τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας.
  • θα αποδυνάμωνε τις προοδευτικές δυνάμεις στην εν λόγω χώρα, που επιθυμούν λύση, ανοίγοντας το δρόμο εκ νέου για εθνικιστικές δυνάμεις της γείτονος που καπηλεύονται την ιστορία της Ελλάδας.

Το μόνο «κέρδος»  για την Ελλαδα από την συμφωνια αυτή που  δίνει «ταυτότητα» στην γειτονική χώρα και την σταθεροποιεί, είναι ότι  θα ελευθερώσει διπλωματικό κεφάλαιο για άλλα μείζονα εκκρεμή ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής  με τα οποία θα καταπιαστεί (δυστυχώς) η κυβέρνηση.

Με τη συμφωνία Η  Ελλάδα παραχωρεί το όνομα Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και  θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα  των κάτοικων της γειτονικής χώρας ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Αλλά κέρδη για την χώρα δεν υπαρχουν


Αρέσει σε %d bloggers: