Δουλεύουμε 198 ημέρες τον χρόνο μόνο για πληρωθεί το χρεος που συσσώρευσε το ευρώ

Για  να πληρώσει το κοστος παραμονής στο ευρώ δουλεύει τις 198 από τις 365 ημέρες του χρόνου ο μέσος Έλληνας, καθώς τα χρήματα που βγάζει μέχρι τις 18 Ιουλίου πηγαίνουν αποκλειστικά σε φόρους και εισφορές και καταλήγουν στο χρεος που δημιούργησε η παραμονη στο ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» που εκπονεί κάθε χρόνο το  νεοφιλελεύθερο “Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ)”, οι Έλληνες θα χρειαστεί

να δουλέψουν φέτος 12 ημέρες περισσότερο για την εφορία παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5%, καθώς η αντίστοιχη ημέρα ήταν πέρσι την 6η Ιουλίου.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω  απ’ το 2009. Βεβαίως έχουν μεσολαβήσει τρία καταστροφικά νεοφιλελεύθερα  μνημόνια ενώ κάθε χρόνο προστίθεται  στο δημόσιο χρεος και το κοστος παραμονής στο ευρό.

Έτσι το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές. Σύμφωνα με τη μελέτη, η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή παρά την αυξημένη φορολογία η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει η επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9%.


Αρέσει σε %d bloggers: