Ο Τσίπρας αυτοσχεδιάζει και ξεπλένει τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Για την Πέμπτη, στις 14:30 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών), οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Καταρρέει έτσι τη δυνατότητα να ασκηθεί η όποια  πίεση από διεθνείς παράγοντες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της σύσκεψης και το θέμα παραμένει διμερές όπως θα επιθυμούσε  η Τουρκία.

Ένα  βασικό επιχείρημα για να ασκηθει πίεση  προς την Τουρκια για την παράνομη κράτηση είναι ότι  οι  δυο στρατιωτικοί είναι στελέχη συμαχικης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.
Όμως η συνάντηση Τσιπρα-Ερντογαν   ορίζει  ήδη την «προθυμία»  της Ελλάδας να φέρει το θέμα  με αξιώσεις  και σκληρή γραμμή σε επίπεδο ηγετών στην σύσκεψη του ΝΑΤΟ.  Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να  ασκηθει σοβαρή διεθνη πίεση  η Τουρκία .
Όμως δεν ειναι  ακατανόητη η στάση της Κυβέρνησης και μελών της αντιπολίτευσης να  επιδιώκουν συνάντηση με τον Ερντογαν  ενώ  οι δυο στρατιωτικοί παραμείνουν κρατούμενοι. Αφενός ειναι στην γραμμή κατευνασμού που έχει αποδειχτεί  λάθος και αφετέρου ειναι στην γραμμή ενός καταστροφικού εθνικού αυτοσχεδιασμού που χαρακτηρίζει την πολιτική σκηνή της Ελλάδος.
Έτσι σύσσωμη η πολιτική τάξη αυτοσχεδιάζει και πηγαινοέρχεται ανήμπορη να αποφασίσει αν το θέμα  της κράτησης ειναι διμερές ή αν θα πρέπει να διεθνοποιηθεί.   Ούτε μπορεί να αποφασίσει αν προέχουν οι καλές προσωπικές σχέσεις με τον Ερντογαν ή η πίεση με κάθε μέσο και σε κάθε επίπεδο (ΝΑΤΟ-ΕΕ) για την απελευθέρωση.  Όλα αυτά βαίνουν τελικά προς όφελος της Τουρκίας.

 

Απολογούμενος σχεδόν κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ατζέντα με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός έχει στην κορυφή της το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. “Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας”, σημείωνε ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.


Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: