Ακυρώνεται η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα!

Βγαίνει στην επιφάνεια η σοβούσα ένταση στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας!

Η Ρωσία τραβάει το σχοινί μετά από τις απελάσεις που αποφάσισε η Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από την ρωσική πρεσβεία ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ αποφάσισε να αναβάλει την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το φθινόπωρο.

Είναι ένα βήμα κλιμάκωσης από την πλευρά της Μόσχας .Μάλλον αναμενόμενο αν αναλογιστούμε ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή δεν έχει να περιμένει κάτι από την Ελλάδα, αλλά έχει ανοίξει πολύ μεγάλες δουλειές με την Τουρκία. Δεν αναφερόμαστε στο σήριαλ των S-400, αλλά σ΄ όλα τα μεγάλα έργα που έχουν αναλάβει να κάνουν οι Ρώσοι στην Τουρκία. Μεταξύ των οποίων και πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Η χρονική περίοδος (σ.σ. το Σεπτέμβριο) δεν κρίνεται κατάλληλη για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα – Επιβεβαίωσε ότι έρχονται και απελάσεις Ελλήνων διπλωματών

Την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης (19/07/2018) η Μόσχα.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, μιλώντας σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επιβεβαίωσε την ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μάσλοφ «η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών δεν θα γίνει καθώς δεν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος».

MASLOF

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή ενημέρωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με την υπόθεση απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους.

Η Μόσχα επιμένει ότι ουδέποτε έλαβε ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για τη δράση των Ρώσων διπλωματών, ενώ υποστηρίζει ότι ούτε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών τέθηκε οποιοδήποτε παρόμοιο θέμα στον κ. Λαβρόφ.

Η εκτίμηση που υπάρχει στη ρωσική πρωτεύουσα είναι ότι «η Αθήνα δεν έχει καμία πρόθεση να ρίξει τους τόνους».

Η θέση της Μόσχας

Παράλληλα, η Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε την έκπληξη της ρωσικής κυβέρνησης για δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι πριν την ανακοίνωση της απέλασης, υπήρξε τηλεφώνημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στον Ρώσο ομόλογό του και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο το ελληνικό υπουργείο δεν προέβη σε διάψευση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υπήρξε, μάλιστα, αρκετά ειρωνική και απατώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα το οποίο υποστήριζε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους και σχετικό βίντεο με τη δράση των Ρώσων διπλωματών το οποίο έχουν στείλει στη Μόσχα.

Η κυρία Ζαχάροβα «φωτογράφισε» τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα ως το άτομο που κινείται πίσω από την απόφαση της Αθήνας για την απέλαση των Ρώσων ενώ, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, συσχέτισε την παρουσία του Τζέφρι Πάιατ στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στο θέμα του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει διχάσει τις κοινωνίες σε Ελλάδα και Σκόπια.

Οι αντιδράσεις στην Αθήνα

Αν και η Μόσχα δεν έχει προβεί ακόμη σε διπλωματικά αντίποινα, στην Αθήνα καταγράφεται το γεγονός ότι οι λεκτικές αναφορές του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κινούνται σε υψηλούς τόνους.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν ότι η ψύχρανση στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο συσχετίζοντάς την τόσο με τις ενεργειακές εξελίξεις όσο και με τις κινήσεις της Αθήνας στα Βαλκάνια. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η ρωσο-τουρκική προσέγγιση με την αgορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία υποδεικνύει ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να τηρήσει πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως η προσέγγιση αυτή έχει συμβάλει και στην όξυνση της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα.

Τέλος, στην ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι πρόθεσή τους είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με την Μόσχα, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και την εθνική κυριαρχία της χώρας και υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.Αρέσει σε %d bloggers: