Ο Εμ. Μακρόν αποκαλύπτει τα σχεδία των ελίτ την Ευρώπη των τριών ταχυτήτων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποκαλύπτει το σχέδιο για μία Ευρώπη των τριών ταχυτήτων εντός των επομένων 10 – 15 ετών.

Κατά την διάρκεια μίας συζήτησης με  πολίτες, από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα στην Λισαβόνα, ο πρόεδρο της Γαλλίας  παρουσίασε το σχέδιο των ελιτ για την Ευρώπη . Ένα  σχέδιο   το οποίο παρουσιάστηκε στον διεθνη τύπο ως «όραμα» του Γάλλου προέδρου, εμφανίστηκε  χωρίς διαβούλευση και χωρίς να έχει συζητηθεί πουθενά και ειδικότερα δεν έχει εγκριθεί από κάποιο ευρωπαϊκό λαό.

«Βλέπω έναν ευρύ κύκλο  -θα πει ο Μακρόν- που επεκτείνεται ενδεχομένως και πέραν των 27, κάτι ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το σημερινό Συμβούλιο της Ευρώπης» που να σχηματίζει «μία μεγάλη Ευρώπη, λιγότερο ολοκληρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά περισσότερο απαιτητική ως προς τις αξίες». Θα περιλαμβάνει «είτε στους κόλπους της, είτε μέσω συμφωνιών στενής σύνδεσης, την Τουρκία και την Ρωσία», διότι «εάν θέλουμε την ειρήνη, πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις δύο αυτές δυνάμεις».

Ο δεύτερος κύκλος θα είναι χωρίς αμφιβολία «κάτι ανάμεσα στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη», σύμφωνα με τον Μακρόν. Θα αντιπροσωπεύει «μία ισχυρή ενιαία αγορά, κοινή κυριαρχία, κοινή πολιτική εμπορίου, έρευνας, καινοτομίας και μία πραγματικά ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της».

Ο τρίτος κύκλος, στον οποίο ο Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι θα συμμετέχει η Γαλλία, θα είναι «η καρδιά του αντιδραστήρα», με «κοινό νόμισμα, πιο ολοκληρωμένη αγορά απασχόλησης και μία πραγματική κοινωνική συνοχή». Οι χώρες που θα συμμετέχουν «θα έχουν φθάσει στο τέλος της λογικής της ευρωζώνης».


Αρέσει σε %d bloggers: