Ισχυρή επιδείνωση στο κοστος δανεισμού του ευρώ για την Ελλάδα. Πάνω από 4% και πάλι.

Όπως ειναι γνωστό η Ελλάδα δεν έχει δική της κεντρική τράπεζα και δεν τυπώνει το ευρώ άλλα το δανείζεται από τις αγορές πιο ακριβά από κάθε άλλη χώρα μέλος της ευρωζωνης! Εξ αυτού και  η χρεοκοπία.

Η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές λόγω των φόβων για κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία στρέφει τους επενδυτές μακριά από κάθε είδους ρίσκο προκαλώντας ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρασύρει σήμερα τα ήδη ευάλωτα, στις

παγκόσμιες εξελίξεις, ελληνικά ομόλογα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 4% μετά από έναν μήνα και διαμορφώνεται στο 4,040% με άνοδο της τάξης του 2,02% από χθες, ενώ πάνω από το 3% και στο 3,130% συγκεκριμένα βρίσκεται η απόδοση του 5ετούς με άνοδο 3,71% από χθες. Ανοδικά και πάνω από την απόδοση της ημερομηνίας της έκδοσής του τον Φεβρουάριο (3,5%) κινείται και το yield στο 7ετές και στο 3,546%.

Η συμπεριφορά των ελληνικών κρατικών τίτλων αυτή την εβδομάδα αποτυπώνει  άκρως το επιφυλακτικό κλίμα που ακόμα κυριαρχεί στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα, καθώς και την αύξηση των ανησυχιών  για του που θα βρεθούν τα λεφτά για να αποπληρωθούν τα ευρώ που δανείζεται η Ελλάδα σημερα.

Ειδικότερα μετά και την έκθεση του ΔΝΤ και ενω σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από σήμερα η χώρα «βγαινει» από τα μνημόνια.

Το ελληνικό spread στο 10ετές διαμορφώνεται στις 359 μ.β και το spread στο 7ετές στις 347 μ.β τη στιγμή που – να θυμίσουμε – κατά τις εξόδους που πραγματοποίησε η Ελλάδα στις αγορές στις αρχές του 2010, με 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο και με 7ετές τον Μάρτιο, όταν δεν υπήρχε ακόμη μνημόνιο, τα spreads ήταν χαμηλότερα, στις 310 μ.β και στις 324 μ.β αντίστοιχα.

Το γεγονός ότι το Ταμείο θεωρεί πως μεσοπρόθεσμα οι ανησυχίες γύρω από το ελληνικό χρέος έχουν μειωθεί και είναι βιώσιμο, ωστόσο για το μακροπρόθεσμο διάστημα οι επιφυλάξεις του είναι έντονες, έστειλε από προχθές σήμα αβεβαιότητας και επιφυλακτικότητας στους επενδυτές, αφού, όπως τόνισε και στην έκθεσή του, η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές στο μακροπρόθεσμο διάστημα δεν έχει διασφαλισθεί ούτε από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup αλλά ούτε και από τη δέσμευσή του για περαιτέρω ελάφρυνση εάν χρειαστεί.

Το σήμα του ΔΝΤ, το οποίο έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά το σήμα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει βλέψεις σε φθηνό χρημα μεσα απο την ποσοτική χαλάρωση υποδηλώνουν πως η περίοδος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σηματοδοτεί και την επιστροφή του θετικού κλίματος απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία παραμένουν εξαιρετικά «ευαίσθητα» απέναντι στα εξωτερικά σοκ.

Πληροφοριες: capital.gr


Αρέσει σε %d bloggers: