Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ένα εντυπωσιακό κύμα ευρωπροβληματισμού που σαρώνει την Ελλάδα

Λιγότερο από  κάθε  άλλο Ευρωπαίο  εμπιστεύονται οι Έλληνες την ΕΕ  σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του 2018.

Η στάση  αυτή  μοιάζει δικαιολογημένη  μετά από όσα έκαναν οι Ευρωπαίοι εναντίον της Ελληνικής κοινωνίας  την τελευταία δεκαετία, αλλά και  όλα όσα συνεχίζει να υφίσταται  ο πολίτης και η μέση ελληνική οικογένεια.

Όχι τυχαια συναντάμε γύρω μας, μόλις  εικοσιεπτά (27) φιλοευρωπαϊστές ανάμεσα σε εκατό (100) Έλληνες. Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται τόσο οι ευρωδεξιοί του Κυριάκου  όσο και οι ευρωαροστεροί του Τσίπρα

Τα αξιοσημείωτο ειναι ότι ο ποσοστό εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας εναντι της ΕΕ, είναι μικρότερο από αυτόστην Βρετανία που ήδη έχει προχωρήσει σε δημοψήφισμα για Βrexit, γεγονός που κάνει εξαιρετικά δύσκολο να μην εκφραστεί ανάλογο κλίμα και στην Ελλάδα στις επερχόμενες εκλογές.
Η  πολύ κακή εικονα που έχει ο Έλληνας για την ΕΕ καταγράφεται και στο γεγονός ότι  73 στους 100  Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ  δεν μας θεωρεί πολίτες και η  γνώμη μας συνολικά δεν λαμβάνεται υπόψη.

Στην επόμενη καρτέλα  φαινεται  ότι οι Έλληνες παραμένουν  οι πιο απαισιόδοξοι   για το μέλλον της ΕΕ

Το  μεγαλύτερο πρόβλημα  που δήλωσαν οι Έλληνες  ότι αντιμετωπίζει η χώρα μας ειναι η ανεργια με 53%, η  οικονομια που έχει καταστραφεί λόγο του ευρώ, και το χρέος.

Ενώ μόλις 2 στους 100 Έλληνες θεωρούν ότι η οικονομια μας είναι σε καλή κατάσταση παρά τις θριαμβολογίες.

Τα παραπάνω ευρήματα καθιστούν  τουλάχιστον παράδοξο  το γεγονός ότι οι υπάρχουσες  δυναμεις που στέκονται  κριτικά προς την ευρώπη,  φαινομενικά παραμένουν ανίκανες, κατακερματισμένες εγκλωβισμένες σε άλλες εποχές και προτάγματα, και μοιάζουν να αδυνατούν να εκφράσουν όλο αυτό το κύμα  ευρωπροβληματισμού.

Όμως αυτό αναμενεται να εκφραστεί στις προσεχείς ευρωεκλογές  άλλα και στις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές και με πιθανόν απρόβλεπτο τρόπο.

 Όπως γινεται σε όλη την ευρώπη οι  φιλοευρωπαϊκές δυναμεις θα επωμιστούν το ανάλογο πολιτικό κοστος γιατί οι επιλογές τους είναι που  μας έχουν οδηγήσει σε αυτά τα χάλια.


Αρέσει σε %d bloggers: